Колко калории се горят при бягане?

Колко калории се горят при бягане?

Много често може да чуете някой да се оплаква, че редовно тича, но не сваля нито грам от собственото си наднормено тегло. Това обикновено се дължи на обстоятелството, че не е съобразил дневния си прием на калории с тези, които изгаря във фитнес залата и не е създал т.нар. дефицит, който да кара тялото да стопи подкожните мазнини.

Ако и вие редовно се потите на пътечката във фитнес залата или обикаляте стадиона рано сутрин, то и на вас би ви било интересно да научите колко точно калории се изгарят при бягане.

Всъщност няма как да се фиксира конкретна цифра, защото изгорените при бягане калории зависят от много фактори, сред които годините ни, теглото и структурата ни, от интензивността на упражненията, от състоянието на организма, от метаболизма ни и дори от времето.

Все пак можем да кажем, че човек с тегло 60 кг ще изгори приблизително 472 ккал. при едночасов спринт със скорост от 8 км/ч. Човек, който тежи 70 кг ще изгори с десет процента повече калории.

С повишаването на скоростта, се покачва и количеството на изгорените калории, като при скорост от 10.5 км/час се изгарят 650 ккал., при скорост от 14 км/час – 826 ккал., а при върховната скорост от 17.5 км/час – 1062 ккал.

Начинаещите бегачи, които рядко развиват такива скорости, ще трябва да се задоволят с много по-нисък резултат. При бързо ходене със скорост до 4 км/час те ще изгорят 177 ккал. При скорост от 5.5 ксм/час изгорените калории ще бъдат 354, а при тичане със 7 км/час – 372 ккал.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати