Колко често е нормално да се уринира?

Колко често е нормално да се уринира?
Снимка: ezine.bg

Здравето на бъбреците е от изключително голямо значение за работата на всички органи в човешкото тяло. Бъбреците имат важната задача за поддържат оптимално водно и електролитно равновесие в организма, като за целта те елиминират излишните количества чрез урината.

В рамките на едно денонощие те филтрират около 200 литра кръв, като в процеса на преработка се отделя урина в обем 1-2 литра, която се изхвърля от тялото чрез 6-7 уринирания дневно.

Честотата на уринирането може да варира в зависимост от физиологичните особености на човек, както и от приема на течности, в т.ч. чай, кафе, алкохол, мляко и др.

Повече уринирания за денонощие се наблюдават при бременни в последния триместър, както и при хора, които взимат отводняващи медикаменти или антихипертензивни лекарства, които се предписват при заболявания като захарен диабет, безвкусен диабет, бъбречни заболявания и др.

Твърде честите позиви за посещение на тоалетната могат да бъдат симптом на възпаление на пикочния мехур, при доброкачествено увеличение на простатната жлеза, при хронично бъбречно страдание и др.

Намаляване на честотата на уриниране може да се дължи на тежко обезводняване, получено вследствие на горещо време, изпотяване, повръщане или диария.

Добре е при най-малката промяна в обема, честотата или вида на отделената урина да се консултирате с лекар, за да установите, дали става дума за обикновена физиологична промяна или е свързано с патологичен процес на бъбреците.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати