Каква е разликата между фарингит и ларингит?

Каква е разликата между фарингит и ларингит?
Снимка: ezine.bg
06.11.2015

Много хора не правят разлика между ларингит и фарингит и погрешно определят и двете заболявания просто като възпалено гърло. Фарингитът представлява възпаление на гърлото, което обикновено е с вирусен и в редки случаи с бактериален произход.

Симптомите на фарингит са зачервено и болезнено гърло, затруднено и болезнено преглъщане и дишане, зачервени сливици, подути лимфни възли, суха кашлица, прегракнал или спаднал глас, общо неразположение и температура.

Обикновено фарингитът преминава за около седмица, като в повечето случаи не се налага антибиотично лечение (освен ако не е с бактериален произход).

Ларингитът представлява възпаление нагласните струни, предизвикано от инфекция, контакт с химически и физически дразнители или прекомерно напрягане. Един от главните симптоми на ларингит е именно промяната в гласа. При ларингит се наблюдава дрезгав глас, изтъняване или пълна загуба на гласа.

Други симптоми на ларингит са суха, дразнеща кашлица, зачервено гърло, сухота и дращене в гърлото. В повечето случаи ларингитът преминава без усложнения, но може да бъде потенциално опасен при деца. Трябва незабавно да потърсите лекарска помощ, ако детето ви има затруднено дишане със свиркане при вдишване, не може да преглъща или получи пристъп на суха кашлица.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари