Какво да правим, ако си загубим гласа?

Какво да правим, ако си загубим гласа?
Снимка: ezine.bg

Загубата на глас или т.нар. афония обикновено се дължи на ларингит (възпаление на ларинкса) или на възпаление на гласните връзки в резултат на някаква инфекция. Афония може да се получи и при претоварване на говорния апарат, злоупотреба с цигари или стрес.

В редки случаи до загуба на гласа може да се стигне при полипи (доброкачествени образувания на здравните струни) или дори рак.

Какво да правим ако загубим гласа си? На първо място трябва да изясним причините за настъпилата афония, за да съставим план за лечение. Когато загубата на гласа се дължи на стрес или преумора на гласните струни, тя може да се преодолее с няколко дни почивка.

Загубата на глас, получена вследствие на някаква настинка или инфекция, отшумява с отшумяването на самата настинка. Междувременно може да ускорите оздравителния процес с някои домашни лекове.

Бързо облекчение на симптомите на афония носи аромотерапията. Трябава да вдишвате пара, ароматизирана с 4-6 капки антисептични и противовъзпалителни масла, като лавандула, сандалово дърво или лайка. Може да правите и гаргара с половин чаша топла вода, в която сте разтворили 2 капки масло от сандалово дърво и лимон.

Липсата на глас може да бъде излекувана с топли компреси на гърлото с чай от лопен, градински чай, мащерща и исоп. Добра идея е на всеки два часа да консумирате чай от епинацея, борен, подбел, или мащерка.

Трябва да потърсите лекарска помощ ако загубата на глас се придружава от висока температура за повече от 2 дни или промените в гласа продължават повече от една седмица.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати