От кой хормон се напълнява?

От кой хормон се напълнява?
Снимка: ezine.bg
30.10.2015

Хормоните играят изключително важна роля за здравето на хората. Те имат и главната роля в процесите на напълняване и отслабване. Когато качвате тегло, без да сте променили хранителния си режим или въпреки всички диети, усилия и тренировки не отслабвате, тогава най-вероятно става дума за хормонални смущения.

Едно от главните причини жените да задържат по-лесно мазнини е естрогенът. Този женски полов хормон е отговорен затова, че нежната половина на човечеството усвоява много малко от погълнатите мазнини, а останалите директно се отлагат на стратегически места по тялото.

На естрогена дамите дължат онези 6-11 процента повече мазнини, които имат в сравнение с мъжете. Натрупването на допълнителни килограми може да се дължи и на прием на хормонални препарати, съдържащи естроген и прогестерон, като хапчета против забременяване.

Един от основните виновници за излишни килограми, особено в областта на талията, е хормонът кортизол, известен още като хормон на стреса. Той се отделя в организма в отговор на отделянето на друг хормон – адреналин.

Вследствие на това се получава изостряне на апетита, особено за захари и мазнини, като междувременно кортизолът складира неизползваните мазнини в областта на талията. Тази реакция е развита в процеса на еволюция.

Когато изключите от списъка на заподозрените за натрупаните килограми женски хормони и кортизол, остава да търсите причината в хормоните на щитовидната жлеза. Нарушенията на функцията на щитовидната жлеза почти винаги са свързани с появата на безпричинно напълняване.

Виж повече

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари