Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
При камъни в жлъчката - отвара от българска роза
3 чаени лъжички изсушени розови цветове от българската роза се запарват с 500 милилитра вряща вода. Запарката кисне около 1 час и се прецежда.
Пие се по 100 милилитра преди ядене 3-4 пъти на ден....
Българска роза крие тайна за вечна младост
Българската роза е световно известна с вълшебните си свойства и хиляди туристи всяка година идват у нас за да си купят от ценната течност.
Розовата вода отлично може да замести тоника за лице....
Българска шунка
Залейте свинското филе със зелевия сок.
Сложете го да се вари с подправките до готовност.
След като уври, се отцежда, нарязва се и се поднася с горчица.
Може да се поднесе и студено.
Рецептата е от книгата Деветстотинъ...
Българска лазаняЛукът и морковът се режат много на ситно. Най-добре ако имате чопър, да го използвате за тази работа.
Зеленчуците се слагат в тиган с малко мазнина и се запържват до омекване. След това добавяме каймата и изчакаме хубаво...
1
Българска мусакаВ маслото се задушават нарязаните на ситно морков, чушка и лук. Слага се месото и се разтрива с вилица, докато стане на трохи.
Добавят се обелените и нарязани на кубчета картофи, червен пипер, чубрица и сол.
Слага...
2
Българска пицаНай-напред пригответе съставките за пълнежа, като вместо шунка или салам може да използвате 10-12 филета аншоа или друг вид консервирана в масло риба.
Махнете костилките на маслините. Разбийте доматеното пюре с маслото...
1
Желирана роза
В тенджера наливаме портокаловия сок, добавяме захарта и царевичното нишесте. Всичко разбъркваме добре.
Във втора тенджера наливаме млякото, изсипваме ваниловата захар, обикновената захар и царевичното нишесте. Всичко...
Питка Роза
Брашното пресявам в дълбока купа или тава. В половината от него добавям и солта, смесвам ги. В друг съд смесвам натрошената мая, половината захар, две с.л. брашно и част от топличкото прясно мляко.
Разбъркваме и оставяме...
Бюрек Роза
Първо приготвих плънката за бюрека, като я приготвих по следния начин: в купа си надробих сиренето, настъргах кашкавала на едро ренде, измих и накълцах на ситно копъра и разбърках с лъжица добре да се смесят продуктите....
Погача Роза
В дълбока купа разбъркайте маята с млякото и водата. Добавете захарта, солта, оцета, олиото и яйцето. Пресейте брашното.
Започнете постепенно да прибавяте от брашното, като бъркате непрекъснато. Бъркайте, докато започне...
Хлебна роза
Активирах 1 суха мая в 400 мл топла вода с 1 ч.л. захар и няколко лъжици брашно. Когато шупна я изсипах в купата при 2 ч. брашно, 1 яйце, сол, 2 с.л. кисело мляко, 1 с.л.оцет и 5 с.л. олио.
Разбърках и продължих да добавям...
Баница роза
Всички продукти се разбъркват и от тях се замесва меко тесто. Тестото се оставя на топло, за да втаса. Трябва да увеличи обема си 2 пъти.
Правят си средно големи топчета и се нареждат в намазнена тава, като се почне от...
Зелка Роза
Първо се приготвя плънката, като за целта се загрява олио и в него се задушават празът. Щом поомекне добавете зеленчуковия микс. Разбъркайте и добавете ориза, доматите и подправките.
Залейте всичко с около 4 ч.ч. топла...
Пита - РозаРазтворете маята в малко топла водичка със захарта и след като се активира, я добавете към останалите продукти и замесете тесто, което трябва да е средно твърдо.
Оставете го да втаса половин час и го разделете на 2 топки...
5
Питка роза
Затопляме прясното млякото и към него прибавяме маята, захарта и 2-3 с.л. брашно. В пресятото брашно правим кладенче и изсипваме вече активираната мая, киселото мляко, солта и олиото.
Замесваме меко тесто, намазваме с...
Сочна българска пица
Активира се маята, като се разтваря в топла вода със захарта.
С останалите продукти и бухналата мая се замесва средно меко тесто.
Покрива се с кърпа, оставяме да втаса, докато удвои обема си.
Разделя се на 4 равни...
Класическа българска мусакаОбелваме и нарязвам картофите на дребни кубчета. В дълбок тиган загряваме олиото.
Добавяме в него ситно нарязаните лук и пиперка.
Като поомекнат, добавяме каймата и хубаво запържваме.
След това добавяме картофите...
2
Българска Добуш тортаЗадължително я оставете да престои до следващия ден, преди да разрежете българска Добуш торта....
3
Кюфтета Българска плескавица
Мляното месо се омесва с подправките и настъргания кашкавал и се оставя да престои няколко часа в хладилника.
Оформят се кюфтета и се пекат на скара от двете страни.
Излизат около 8-10 кюфтета....
Българска медена питка
Слагаме маята в 25 мл топла вода заедно със захарта, щипка сол и 2 лъжици брашно. Разбъркваме хубаво , покриваме с кърпа и оставяме да шупне.
След като закваската шупне, я сипваме в брашното, добавяме разтопеното масло...
Традиционна българска закускаВ киселото мляко се разбърква содата за хляб, солта и захарта да шупне.
Сипва се с средата на брашното и замесваме меко нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа и оставяме да се отпусне 30 минути.
С намаслени ръце късаме...
3
Традиционна българска мусакаНека сега приготвим обичаната българска мусака, така както я знам от моята баба:
Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган....
29
Пържола Българска планинаВ чиния слагаме по една пържола, в/у нея редим резенчета доматки, наситнен магданоз и рендосано сирене - получаваме българския трибагреник.
За гарнитура по избор използваме пържени картофи, а за украса - чушле....
5