Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Бял трънБял трън
Почти всички хора са чували за магарешкия бодил. Повечето хора смятат, че това е разговорно название на билката бял трън. Това виждане е погрешно. Въпреки приликата те са различни растения. Лечебна е само билката бял трън...
Бял ШоколадБял Шоколад
1
Белият шоколад е производно на шоколада, което официално не може да бъде наречено шоколад. Характеризира се с бледо жълт цвят, подобен на слонова кост. Белият шоколад се приготвя по коренно различен начин от тъмния и млечния...
Бял амурБял амур
Бял амур (Ctenopharyngodon idella) е един от най-големите представители на семейство Шаранови. Той е пренесен в страната ни от Русия, а родината му са реките Амур и Усури в Далечния изток. Поради изключително ценните си стопански...
Бял пиперБял пипер
Белият пипер е подправка, която се използва широко в кулинарията. Отличава се с характерна миризма и леко парлив привкус. Тя се добива от плодовете на увивното растение Piper nigrum, от което се произвежда и добре познатият...
Бял борБял бор
1
Белият бор /Pinus sylvestris / представлява вечно зелено иглолистно дърво от семейство Розоцветни, до 40 м високо. Кората му в основата е тъмносива и силно напукана. Младите клонки на бора са зеленикави. Листата са игловидни...
Бял смилБял смил
Бял смил /Gnaphalium uliginosum L./ представлява едногодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни, познато още и като блатен бял смил, хайдушка прахан. Белият смил има тънък, слабо прикрепен към почвата корен. Стеблото...
Бял оманБял оман
2
Бял оман /Inula helenium L./ представлява многогодишно тревисто растение с дебело късо коренище с многобройни придатъчни корени. Стеблото е изправено и набраздено, гъсто късовлакнесто, и е слабо разклонено. Листата на белия...
Бял РавнецБял Равнец
2
Белият равнец /achilea millefolium/ е една от най-познатите и разпространени билки в целия свят, която принадлежи към семейство Сложноцветни. Представлява многогодишно тревисто растение, което достига височина 1 метър. Цялото...
Бял имелБял имел
Бял имел /Viscum albium L./ представлява малко вечнозелено паразитно храстче, чиито месесести листа се използват с лечебна цел. Прикрепва се най-често върху клоните на иглолистните дървета и по тополите. Има разклонено...
Бял ВоалБял Воал
Ако сте спрели погледа си на заглавието на темата ни, вероятно веднага ще решите, че ще ви съветваме как да организирате сватбата си, каква сватбена рокля да изберете и най-вече - на какъв тип воал да се спрете. Веднага...
Бял Полиран ОризБял Полиран Ориз
Какво представлява белия полиран ориз Зърната на белия полиран ориз имат гладка повърхност поради начина си на производство. Отличават се с прозрачната си структура и могат да бъдат три вида: дългозърнест, среднозърнест...
Лилиум Бял КремЛилиум Бял Крем
Лилиумът, наречен Бял Крем (лат. Lilium candidum) не е сорт, това е естествен отделен вид Лилиум. Той е високо луковично растение – достига до 1.5 м височина. На всеки цветонос се образуват от 5 до 20 цвята. Лилиумът...
Масло от Бял ТрънМасло от Бял Трън
Белият трън (Silybum marianum) е обикновен бодлив плевел, но в същото време е и лечебно растение с уникални свойства. Той е много популярен сред фармацевтичните компании, произвеждащи лекарства за лечение и възстановяване...
Брашно от Бял ТрънБрашно от Бял Трън
Мое би много малко хора знаят, или поне тези, които се хранят здравословно и използват биопродукти, че белият трън има много полезни свойства и помага на нашето тяло. В тази статия ще разберете какви са тези ползи и защо...
Бял равнец подсилва апетитаБял равнец подсилва апетита
Билката бял равнец се прилага като ароматно средство за възбуждане на апетита. Природните лечителя твърдят, че тя има доказано добри резултати при състояния на загуба на желание за хранене. Освен това растението има ободряващо...
Ако видиш бял гълъбАко видиш бял гълъб
Белият гълъб е сред птиците, които присъстват в пророчествата и поверията на редица народи. Причината за това е, че той е красиво, величествено и харизматично животно и мнозина съзират в него посланик на надеждата....
Бял сладкишБял сладкиш
Приготвяне на блата Яйцата се разбиват заедно със захарта, докато увеличат обема си. След това се прибавят ванилията, кокосовите стърготини и бакпулверът. Разбива се хубаво с миксера. Брашното се пресява и се прибавя постепенно...
Бял курбанБял курбан
Традицията за приготвяне на курбан е той да бъде бистър или бял и да НЕ присъства нищо, което е червено и напомня за кръв. По тази логика в курбанът НЕ се слагат моркови, червени чушки, няма запръжки и т.н....
Бял чийзкейкБял чийзкейк
Взимаме и натрошаваме бисквитите, след което ги смесваме с предварително разтопеното масло. Бисквитената смес я разстиламе в квадратна форма за печене с махащо се дъно, най-отдолу на тавата слагаме хартия за печене. С...
Бял мъжБял мъж
3
Подсирвате млякото с маята. Сиренето, което се получава отцеждате в цедилка от тънък памучен плат. Добре отцедено, го изваждате в тавичка и го пържите на умерено силен огън до отделяне на мазнината му. Сипвате по...
Бял сосБял сос
1
Загрейте 2 с.л. масло, добавете брашното и запържете до златисто. Разредете сместа с 1 ч.ч. горещ бульон като бъркате непрекъснато. Когато брашното се разбие добре, добавете постепенно и останалия бульон. Сложете ситно...
Бял руснакБял руснак
Сложете няколко кубчета лед в предварително изстудена чаша и долейте Калуата или друг ликьор с кафе. Смесете отделно водката с прясното мляко и бавно излейте върху ликьора – целта е коктейлът да стане на 2 пласта....
Бял хлябБял хляб
Маята се размива с малко мляко и захарта и се оставя да бухне. Брашното се пресява със солта. Прави се кладенче в средата и в него се слагат леко разтопеното масло, маята, едно разбито яйце и останалото мляко, което се прибавя...
Бял кремБял крем
3
Сварете прясното мляко заедно със захарта и го дръпнете от котлона. При непрекъснато бъркане към него започнете да прибавяте 5 разбити яйца. Слага се и желатинът, който е предварително накиснат според указанията на опаковката...
Бял кексБял кекс
Белтъците се разбиват много добре със захарта. Към тях се прибавят нарязаните бадемови ядки и сушените боровинки. Сместа се разбърква добре, към нея се прибавя прясното мляко и пресятотo брашно с бакпулвера. Сместа...