Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Чомлек по банскиЧомлек по бански
Нарежете телешкия джолан и го накиснете за 2 часа във вода. Измийте зеленчуците и ги поставете (без картофите) заедно с джолана и подправките в пръстен гювеч. Залейте отгоре с виното и вода, запечатайте капака с тесто...
Бабек по банскиБабек по бански
След май месец дръжте бабека по бански в дървена пепел....
Старец по банскиСтарец по бански
Щом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
Сирене по банскиСирене по бански
Поставете сиренето цяло (може и натрошено) и наситнените люти чушки в глинен съд. Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути. Отстранете...
Кървавица по банскиКървавица по бански
Кървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
Попарник по банскиПопарник по бански
Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина еднакви по големина топки. Намажете с масло и мас всяка топка и разточете на кръгче....
Сарми по банскиСарми по бански
3
Банските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите....
Капама по банскиКапама по бански
6
Залейте ястието с 1 чаша вряла вода и го покрийте с хартия, изрязана по отвора на тенджерата. Замажете капака на тенджерата с тесто....
Капама по банскиКапама по бански
6
Залейте ястието с 1 чаша вряла вода и го покрийте с хартия, изрязана по отвора на тенджерата. Замажете капака на тенджерата с тесто....
Катино мезе по банскиКатино мезе по бански
Нарязваме месото на жулиени и го овкусяваме с черен пипер и сол. Запечатваме жулиените на тиган с олио и когато хванат златист загар от всички страни, прибавяме и бекона. Щом беконът се запържи, слагаме лука, почистените...
Сиренена каша по БанскиСиренена каша по Бански
Натрошете овчето сирене и го сложете в пръстен съд. Нарежете доматите и чушките на кръгчета и ги наредете върху сиренето. Върху тях подредете парченца масло. Сложете капак на съда и задушете за 15 минути. След това залейте...
Агнешко печено по банскиАгнешко печено по бански
Месото се реже на едро и се пържи в олиото. Добавят се морковите, нарязани на кубчета. Добавя се запърженото предварително брашно и доматеното пюре. Всичко се залива с малко гореща вода и се оставя да къкри на бавен огън...
Традиционно сирене по банскиТрадиционно сирене по бански
Сиренето по бански се поръсва се с черен пипер и се поднася....
Печен Джолан по БанскиПечен Джолан по Бански
По джолана се правят разрези и се разгъва, овкусява се със сол и пипер на вкус. Слага се в глинен гювеч с нарязани картофи, лук, цели скилидки чесън и вино....
Печен Джолан с картофи по БанскиПечен Джолан с картофи по Бански
Измиваме добре самия джолан и правим няколко разреза, като разтваряме месото. Нарязваме лука и картофите на кубчета. Скилидките чесън обелваме. В глинен съд поставяме свински джолан заедно с нарязаните лук и картофи...
Свински гърди с кисело зеле и картофи по банскиСвински гърди с кисело зеле и картофи по бански
Това е традиционно ястие от Банско, което там се нарича: Комбари с кажел и свински гърди. Да ви е вкусно! P.S. по желание можете да добавите и кървавица към ястието....
Бански КукуриниБански Кукурини
Притискаме ги по средата, за да заприличат на панделки. Пържим кукурините в загрята мазнина на 170 градуса, до златист цвят. Когато са готови, ги поръсваме с пудра захар. Да ви е сладко!...
Бански чомлекБански чомлек
4
Нарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет. В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки...
Бански суджукБански суджук
2
Свинското месо трябва да е със сланинка по него, в противен случай суджуците ще са много сухи. Ако ползвате чисто свинско месо, вземете и 1 кг сланина към него. Черният дроб е по избор, може и без него....
Бански старецБански старец
6
Месото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе. Напълненото...
Бански зелникБански зелник
Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници: 1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца. 2....
Бански суджукБански суджук
Месото и карантията се нарязват и смилат. Поръсват се с подправките и се омесва кайма. Тя се разстила на тънък пласт и се оставя на хладно за 12 часа. С полученото се пълнят здрави свински черва, които преди това са били...
Бански старецБански старец
6
Месото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе. Напълненото...
Бански чомлек с пилешкоБански чомлек с пилешко
Бански чомлек с пилешко, който можем да сервираме със зимна салата....
Банска КавърмаБанска Кавърма
1
Месото се измива и почиства от сухожилия и ципи. Нарязва се на едри кубчета. Поставяме го в стъклена купа и го овкусяваме със сол, черен пипер и 1 ч.л. чубрица. Лука нарязваме на полумесеци и го прибавяме заедно с виното...