Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Сладко жито
1. В тенджера с вода сваряваме житото, докато не удвои първоначалното си количество. Изсипваме водата и го оставяме настрани да се отцеди.
2. През това време взимаме една купа и трошим бисквитките на прах (може да използвате...
Сватбарско жито
Житото се почиства и измива. Слага се в тенджера и се залива с вода, която да е три пръста над житото. Варим до сваряването му. Ако се наложи добавяме още малко вода.
Когато е готово (може да е останала малко течност,...
Камут - древноегипетското жито
Камутът е древен вид египетска пшеница. Тя е била позната още на строителите и ползвателите на пирамидите, тъй като нейни останки се откриват именно там.
Това я прави по-стара от 3000 години. Самото име - камут, е древноегипетското...
Диета с жито
Сега е времето да пречистите организма си от тлъстите храни, да свалите излишните килограми и да имате перфектна форма. Вече има всякакви разновидности на диети за отслабване, така че всяка жена може да прецени за себе си...
Варено жито ПарастасИзчистете житото, няколко пъти го измийте със студена вода. Поставете в тенджера, налейте студена вода и щипка сол.
Поставете тенджерата на котлона на умерен огън и варите докато житото омекне, набъбне и се пукне....
1
Бисквити с жито
Сварих около 70 грама жито докато хубаво омекне и набъбне, след което го отцедих и оставих да изстине и изсъхне. Грамажът, след като се свари, се увеличава на 100-120 грама, поради това че е напоено и обема на зърното се...
Жито със спанак
Житото измийте под течаща вода. Поставете го в тенджерка с капак и го залейте с 2 ч.ч. вода да престои няколко часа, хубаво е дори цяла вечер.
В тенджера се загряват 3-4 с.л. олио.
Лукът се почиства и нарязва на ситно...
Жито с гъби
Измийте житото в цедка и поставете в голяма тенджера с вода и щипка сол.
Оставете да заври, след това намалете топлината до минимум. Покрийте и гответе около 45 минути на слаб огън.
Отцедете водата.
Загрейте зехтина...
Варено сухо жито
Предварително стафидите се оставят да се напоят в малкото ром за 12 часа.
Житото се почиства и предварително се накисва в студена вода за около 3-4 ч. Изплаква се и се поставя в дълбока тенджера. Залива се с вода 2 -3...
Салата с жито
Сваряваме житото в подсолена вода, изцеждаме и оставяме да изстине.
Почистваме и нарязваме лука, чушката и доматите.
В купа смесваме охладеното жито с нарязаните зеленчуци и поръсваме с наситнените магданоз и кориандър...
Жито за Задушница
Житото се измива на течаща вода и се отцежда. В тенджерка се залива със студена вода и на умерен огън се вари до готовност, като по време на вареното пяната се изхвърля със решетъчна лъжица.
Когато зрънцата се пукнат,...
Сладка спелта (сладко жито)
* За безглутенов вариант заменете спелтата с киноа, просо, елда или друго безглутеново зрънце.
Накиснете суровите спелтови зърна от предния ден.
Изплакнете добре и сложете сложете да се вари на тих огън. Варете до готовност...
Зимна салата с жито
Житото се сварява с 500 г вода и щипка сол до разпукване на зрънцата.
Отцежда се и се остава да изстине.
Доматите се нарязват на по-едри парчета, лука на полумесеци, сиренето на кубчета.
В купа или салатиера се поставят...
Варено жито за ЗадушницаРецептата за варено жито, която представям, е традиционна от пловдивското село Труд и се приготвяше както за помен (панихида), така и при сватба (сватбарско жито).
Приготвянето започва вечерта преди Задушница или вечерта...
1
Домашна ракия от жито
За домашната ракия от жито затопляме 12 литра вода и в нея разтваряме пакетчетата с мая.
След като е вече разтворена, сипваме житото.
Оставяме приготвения разтвор да престои 24 часа.
След това в разтвора разтваряме...
Варено жито за десертЖитото се залива с вода и се вари на умерен огън до омекване и се напука.
Сваля се от огъня и се захлупва с капак да престои половин час.
Орехите се начукват и заедно със захарта канелата и лимоновата кора се добавят...
1
Пържени кюфтета с жито
Житото се измива и сварява в голяма тенджера до пълно омекване. Отцежда се добре. Хлябът се накисва в прясно мляко.
Лукът се настъргва при каймата, добавя се и накълцаният магданоз, сол и подправките.
Към овкусената...
Варено жито за поменЖитото се накисва от вечерта във вода, на другия ден се слага във вода и се сварява до разпукване на зърната.
Отцежда се в гевгир и се измива под течаща студена вода, слага се на кърпа да попие излишната вода.
После...
2
Варено жито с ябълки
Отбелязването на Задушница е израз на християнската вяра. Традиционно на българската трапеза присъства житото, което е символ на Христовото възкресение. Като вариво, то съдържа много полезни вещества и микроелементи.
Пшеницата...
Варено жито с канела
Накиснете житото в студена вода за около 2 часа. Измийте го под течаща вода. Сварете го в подходящ съд, докато зрънцата се разпукнат.
Измийте готовото жито отново под течаща вода и го разстелете върху чиста хавлиена кърпа...
Варено жито с орехи
Житото се измива и залива със студена вода, като тя трябва да го покрива и да има 3-4 см течност над житото.
Вари се на слаб огън докато се напукат зърната и течността се изпари. Подслажда се със захарта и се сваля от...
Свежа салата с жито
Всички продукти се нарязват в желаната от вас форма.
Смесват се зеленчуците и вареното жито и салатата се овкусява с подправките....
Печено сирене с жито
Смесете житото с водата и ги варете в микровълновата 3-4 мин. Прибавете останалите продукти и разбъркайте.
Варете на тих огън още 1 мин. или докато сиренето се разтопи.
Изсипете сместа в стъклена тавичка и добавете...
Варено жито за помен
Измийте хубаво житото с вода и сложете в тенджера. Добавете щипка сол и вода. Варете житото, бъркайки и премахвайки пяната.
Прецедете, разстелете върху кърпа и оставете за 2-3 часа да попие влагата. Прехвърлете в купа....
Печени гъби с жито
Житото се вари за 35 - 40 мин.
В тиган с олио запържваме нарязания лук, моркови и домати.
Добавяме измитите, изчистени и нарязани на едро гъби.
Изсипваме и отцеденото жито, наситнения магданоз, черен пипер и сол....