Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Сладко житоСладко жито
1. В тенджера с вода сваряваме житото, докато не удвои първоначалното си количество. Изсипваме водата и го оставяме настрани да се отцеди. 2. През това време взимаме една купа и трошим бисквитките на прах (може да използвате...
Сватбарско житоСватбарско жито
Житото се почиства и измива. Слага се в тенджера и се залива с вода, която да е три пръста над житото. Варим до сваряването му. Ако се наложи добавяме още малко вода. Когато е готово (може да е останала малко течност,...
Камут - древноегипетското житоКамут - древноегипетското жито
Камутът е древен вид египетска пшеница. Тя е била позната още на строителите и ползвателите на пирамидите, тъй като нейни останки се откриват именно там. Това я прави по-стара от 3000 години. Самото име - камут, е древноегипетското...
Диета с житоДиета с жито
Сега е времето да пречистите организма си от тлъстите храни, да свалите излишните килограми и да имате перфектна форма. Вече има всякакви разновидности на диети за отслабване, така че всяка жена може да прецени за себе си...
Варено жито ПарастасВарено жито Парастас
1
Изчистете житото, няколко пъти го измийте със студена вода. Поставете в тенджера, налейте студена вода и щипка сол. Поставете тенджерата на котлона на умерен огън и варите докато житото омекне, набъбне и се пукне....
Бисквити с житоБисквити с жито
Сварих около 70 грама жито докато хубаво омекне и набъбне, след което го отцедих и оставих да изстине и изсъхне. Грамажът, след като се свари, се увеличава на 100-120 грама, поради това че е напоено и обема на зърното се...
Жито със спанакЖито със спанак
Житото измийте под течаща вода. Поставете го в тенджерка с капак и го залейте с 2 ч.ч. вода да престои няколко часа, хубаво е дори цяла вечер. В тенджера се загряват 3-4 с.л. олио. Лукът се почиства и нарязва на ситно...
Жито с гъбиЖито с гъби
Измийте житото в цедка и поставете в голяма тенджера с вода и щипка сол. Оставете да заври, след това намалете топлината до минимум. Покрийте и гответе около 45 минути на слаб огън. Отцедете водата. Загрейте зехтина...
Варено сухо житоВарено сухо жито
Предварително стафидите се оставят да се напоят в малкото ром за 12 часа. Житото се почиства и предварително се накисва в студена вода за около 3-4 ч. Изплаква се и се поставя в дълбока тенджера. Залива се с вода 2 -3...
Салата с житоСалата с жито
Сваряваме житото в подсолена вода, изцеждаме и оставяме да изстине. Почистваме и нарязваме лука, чушката и доматите. В купа смесваме охладеното жито с нарязаните зеленчуци и поръсваме с наситнените магданоз и кориандър...
Жито за ЗадушницаЖито за Задушница
Житото се измива на течаща вода и се отцежда. В тенджерка се залива със студена вода и на умерен огън се вари до готовност, като по време на вареното пяната се изхвърля със решетъчна лъжица. Когато зрънцата се пукнат,...
Сладка спелта (сладко жито)Сладка спелта (сладко жито)
* За безглутенов вариант заменете спелтата с киноа, просо, елда или друго безглутеново зрънце. Накиснете суровите спелтови зърна от предния ден. Изплакнете добре и сложете сложете да се вари на тих огън. Варете до готовност...
Зимна салата с житоЗимна салата с жито
Житото се сварява с 500 г вода и щипка сол до разпукване на зрънцата. Отцежда се и се остава да изстине. Доматите се нарязват на по-едри парчета, лука на полумесеци, сиренето на кубчета. В купа или салатиера се поставят...
Варено жито за ЗадушницаВарено жито за Задушница
1
Рецептата за варено жито, която представям, е традиционна от пловдивското село Труд и се приготвяше както за помен (панихида), така и при сватба (сватбарско жито). Приготвянето започва вечерта преди Задушница или вечерта...
Домашна ракия от житоДомашна ракия от жито
За домашната ракия от жито затопляме 12 литра вода и в нея разтваряме пакетчетата с мая. След като е вече разтворена, сипваме житото. Оставяме приготвения разтвор да престои 24 часа. След това в разтвора разтваряме...
Варено жито за десертВарено жито за десерт
1
Житото се залива с вода и се вари на умерен огън до омекване и се напука. Сваля се от огъня и се захлупва с капак да престои половин час. Орехите се начукват и заедно със захарта канелата и лимоновата кора се добавят...
Пържени кюфтета с житоПържени кюфтета с жито
Житото се измива и сварява в голяма тенджера до пълно омекване. Отцежда се добре. Хлябът се накисва в прясно мляко. Лукът се настъргва при каймата, добавя се и накълцаният магданоз, сол и подправките. Към овкусената...
Варено жито за поменВарено жито за помен
2
Житото се накисва от вечерта във вода, на другия ден се слага във вода и се сварява до разпукване на зърната. Отцежда се в гевгир и се измива под течаща студена вода, слага се на кърпа да попие излишната вода. После...
Варено жито с ябълкиВарено жито с ябълки
Отбелязването на Задушница е израз на християнската вяра. Традиционно на българската трапеза присъства житото, което е символ на Христовото възкресение. Като вариво, то съдържа много полезни вещества и микроелементи. Пшеницата...
Варено жито с канелаВарено жито с канела
Накиснете житото в студена вода за около 2 часа. Измийте го под течаща вода. Сварете го в подходящ съд, докато зрънцата се разпукнат. Измийте готовото жито отново под течаща вода и го разстелете върху чиста хавлиена кърпа...
Варено жито с орехиВарено жито с орехи
Житото се измива и залива със студена вода, като тя трябва да го покрива и да има 3-4 см течност над житото. Вари се на слаб огън докато се напукат зърната и течността се изпари. Подслажда се със захарта и се сваля от...
Свежа салата с житоСвежа салата с жито
Всички продукти се нарязват в желаната от вас форма. Смесват се зеленчуците и вареното жито и салатата се овкусява с подправките....
Печено сирене с житоПечено сирене с жито
Смесете житото с водата и ги варете в микровълновата 3-4 мин. Прибавете останалите продукти и разбъркайте. Варете на тих огън още 1 мин. или докато сиренето се разтопи. Изсипете сместа в стъклена тавичка и добавете...
Варено жито за поменВарено жито за помен
Измийте хубаво житото с вода и сложете в тенджера. Добавете щипка сол и вода. Варете житото, бъркайки и премахвайки пяната. Прецедете, разстелете върху кърпа и оставете за 2-3 часа да попие влагата. Прехвърлете в купа....
Печени гъби с житоПечени гъби с жито
Житото се вари за 35 - 40 мин. В тиган с олио запържваме нарязания лук, моркови и домати. Добавяме измитите, изчистени и нарязани на едро гъби. Изсипваме и отцеденото жито, наситнения магданоз, черен пипер и сол....