Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Бански Кукурини
Разбиваме яйцето с водата, олиото и солта.
На етапи добавяме и брашното и омесваме меко тесто, което връщаме в купата. Покриваме го с кърпа и го оставяме на страна за половин час на стайна температура. След това от него...
Бански суджукСвинското месо трябва да е със сланинка по него, в противен случай суджуците ще са много сухи. Ако ползвате чисто свинско месо, вземете и 1 кг сланина към него. Черният дроб е по избор, може и без него.
Месото се нарязва...
2
Бански чомлекНарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет.
В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки...
4
Бански старецМесото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.
Напълненото...
6
Бански зелник
Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници:
1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца.
2....
Бански суджук
Месото и карантията се нарязват и смилат. Поръсват се с подправките и се омесва кайма. Тя се разстила на тънък пласт и се оставя на хладно за 12 часа.
С полученото се пълнят здрави свински черва, които преди това са били...
Бански старецМесото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.
Напълненото...
6
Летни чушки
Чушките се почистват от семките и се разрязват на две половини, да се получат малки лодчици.
В купа се разбиват яйцата и към тях се добавят натрошено сирене, топено сирене и заквасената сметана.
Беконът се нарязва...
Летни гювечета
Белим, почистваме и нарязваме на парченца картофа, тиквичките, морковите и зеления фасул, прибавяме и граха.
Пускаме зеленчуците за пет минути във вряща подсолена вода. Нарязваме на ситно лука и го изпържваме с 20 г краве...
Летни кремчетаОставете летните кремчета 1-2 часа в хладилник преди да поднесете.
Летните кремчета са готови....
15
Чомлек по бански
Нарежете телешкия джолан и го накиснете за 2 часа във вода. Измийте зеленчуците и ги поставете (без картофите) заедно с джолана и подправките в пръстен гювеч.
Залейте отгоре с виното и вода, запечатайте капака с тесто...
Попарник по бански
Пресейте брашното и направете кладенче в него. Маята се разтваря в хладка вода и се сипва в кладенчето. Прибавете солта и яйцето. Замесете меко тесто.
Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина...
Капама по банскиЯстието се приготвя в голяма пръстена тенджера.
Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте...
6
Старец по бански
Щом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
Сирене по бански
Поставете сиренето цяло (може и натрошено) и наситнените люти чушки в глинен съд. Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути.
Отстранете...
Кървавица по бански
Кървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
Сарми по банскиБанските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите....
3
Капама по банскиЯстието се приготвя в голяма пръстена тенджера.
Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте...
6
Летни гювечета Касиопея
Измийте и нарежете зеленчуците. Разпределете в гювечетата по равно от продуктите.
Подправете с подправките.
Печете похлупени на умерена фурна около 25 минути или до готовност....
Бързи Летни Шотове
В подходящ съд разбъркайте предваритено охладените водка Mary Jane и доматеният сок в съотношение 1:1.
Добавете на вкус сол, черен пипер, прясно изцеден лимонов сок и двата вида сос - Табаско и Уорчестър. Разбъркайте...
Печени летни зеленчуци
Нарежете зеленчуците, като се стараете да бъдат с еднаква дебелина.
Това е много важно, защото при печенето някои нарязани на по-дебели парчета може да останат сурови.
Овкусете ги със сол, щипка риган и струйка зехтин...