Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Бански КукуриниБански Кукурини
Разбиваме яйцето с водата, олиото и солта. На етапи добавяме и брашното и омесваме меко тесто, което връщаме в купата. Покриваме го с кърпа и го оставяме на страна за половин час на стайна температура. След това от него...
Бански суджукБански суджук
2
Свинското месо трябва да е със сланинка по него, в противен случай суджуците ще са много сухи. Ако ползвате чисто свинско месо, вземете и 1 кг сланина към него. Черният дроб е по избор, може и без него. Месото се нарязва...
Бански чомлекБански чомлек
4
Нарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет. В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки...
Бански старецБански старец
6
Месото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе. Напълненото...
Бански зелникБански зелник
Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници: 1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца. 2....
Бански суджукБански суджук
Месото и карантията се нарязват и смилат. Поръсват се с подправките и се омесва кайма. Тя се разстила на тънък пласт и се оставя на хладно за 12 часа. С полученото се пълнят здрави свински черва, които преди това са били...
Бански старецБански старец
6
Месото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе. Напълненото...
Летни чушкиЛетни чушки
Чушките се почистват от семките и се разрязват на две половини, да се получат малки лодчици. В купа се разбиват яйцата и към тях се добавят натрошено сирене, топено сирене и заквасената сметана. Беконът се нарязва...
Летни гювечетаЛетни гювечета
Белим, почистваме и нарязваме на парченца картофа, тиквичките, морковите и зеления фасул, прибавяме и граха. Пускаме зеленчуците за пет минути във вряща подсолена вода. Нарязваме на ситно лука и го изпържваме с 20 г краве...
Летни кремчетаЛетни кремчета
15
Оставете летните кремчета 1-2 часа в хладилник преди да поднесете. Летните кремчета са готови....
Летни сармиЛетни сарми
От време на време доливайте по малко гореща вода в ястието с летни сарми....
Летни гювечетаЛетни гювечета
Върнете летните гювечета да запекат за няколко минути....
Чомлек по банскиЧомлек по бански
Нарежете телешкия джолан и го накиснете за 2 часа във вода. Измийте зеленчуците и ги поставете (без картофите) заедно с джолана и подправките в пръстен гювеч. Залейте отгоре с виното и вода, запечатайте капака с тесто...
Попарник по банскиПопарник по бански
Пресейте брашното и направете кладенче в него. Маята се разтваря в хладка вода и се сипва в кладенчето. Прибавете солта и яйцето. Замесете меко тесто. Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина...
Капама по банскиКапама по бански
6
Ястието се приготвя в голяма пръстена тенджера. Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте...
Бабек по банскиБабек по бански
След май месец дръжте бабека по бански в дървена пепел....
Старец по банскиСтарец по бански
Щом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
Сирене по банскиСирене по бански
Поставете сиренето цяло (може и натрошено) и наситнените люти чушки в глинен съд. Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути. Отстранете...
Кървавица по банскиКървавица по бански
Кървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
Сарми по банскиСарми по бански
3
Банските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите....
Капама по банскиКапама по бански
6
Ястието се приготвя в голяма пръстена тенджера. Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте...
Летни гювечета КасиопеяЛетни гювечета Касиопея
Измийте и нарежете зеленчуците. Разпределете в гювечетата по равно от продуктите. Подправете с подправките. Печете похлупени на умерена фурна около 25 минути или до готовност....
Бързи Летни ШотовеБързи Летни Шотове
В подходящ съд разбъркайте предваритено охладените водка Mary Jane и доматеният сок в съотношение 1:1. Добавете на вкус сол, черен пипер, прясно изцеден лимонов сок и двата вида сос - Табаско и Уорчестър. Разбъркайте...
Печени летни зеленчуциПечени летни зеленчуци
Нарежете зеленчуците, като се стараете да бъдат с еднаква дебелина. Това е много важно, защото при печенето някои нарязани на по-дебели парчета може да останат сурови. Овкусете ги със сол, щипка риган и струйка зехтин...
Желирани летни шотовеЖелирани летни шотове
Желираните летни шотове са готови....