Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

МаяМая
3
Маята, която сме свикнали да използваме толкова често при приготвянето на тесто за пици или питки, е биологичен продукт от концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae. Маята е позната от дълбока древност...
Бирена МаяБирена Мая
От дълги години маята се използва като както в производството на тестени изделия и пивоварството, така и в здравословното и спортно хранене. Бирената мая представлява добавка, която има повече общи неща с бирата, отколкото...
Мая Илиева заплашва КатиМая Илиева заплашва Кати
„Сребърен куршум ще завари тази никаквица Кати в пощенската си кутия“: С тези думи вдовицата на подземния бос Жоро Илиев, Мая е заплашила фолкаджийката Кати, разкриха близки до г-жа Илиева. Повод за агресията на Мая стана...
Ползи от бирената маяПолзи от бирената мая
Бирената мая се получава от едноклетъчната гъбичка Saccharomyces cerevisiae и се използва за направата на бира. В същото време обаче тя е широко използвана като хранителна добавка – най-вече заради високото си съдържание...
Какво е хранителна мая?Какво е хранителна мая?
Наименованието хранителна мая звучи малко като медицински термин, но този веган продукт добавя вкус на сирене на всичко - от пуканки и чеснов хляб, до макаронени изделия. Тя е в центъра на вниманието във вегански...
Баница с маяБаница с мая
Маята се разтваря във водата. Прибавят се яйцата, солта и брашното. Замесва се тесто. Разделя се на 3 части. Всяка част от тестото се разточва. Намазва се с маслото и се поръсва с натрошеното сирене. Навива се на руло...
Питки без маяПитки без мая
Разбиват се 2 яйца заедно с маргарина, който предварително се оставя при стайна температура да омекне. После се добавят олио, кисело мляко, сол и захар. Всичкото се разбърква добре с миксер. Накрая бакпулверът се смесва...
Тесто с маяТесто с мая
Сложете в купа киселото мляко, което трябва да е със стайна температура, добавете яйцето, захарта, олиото, маята /разтворена в хладкото прясно мляко/, содата и солта. Разбъркайте добре. С получената смес и 1 кг от пресятото...
Мекици без маяМекици без мая
2
Разбийте киселото мляко с яйцата, содата и водата и добавете сместа към пресятото със солта брашно. Замесете тесто, което трябва да стане мекичко. Оставете да престои около 20 минути. Навлажнявайте ръцете си и късайте...
Добруджанки с маяДобруджанки с мая
2
Шупваме маята в киселото мляко. Размивам маята в топла водичка с щипка захар. Пресявам брашното. Добавям в кладенче щипка сол, разбитите яйца, натрошеното сиренце, млякото със содата, маята. От замесеното тесто откъсвам...
Кифли с маяКифли с мая
От маята, мляко, захарта и 5 с.л. брашно се приготвя маята смес, която се оставя да втаса на топло. След което прибавяме яйцата, олиото, брашното и една лъжичка оцет, за да стане тестото еластично. Замесваме меко еластично...
Блини без маяБлини без мая
Разделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг. Жълтъците смесваме с млякото, захарта, солта и брашното и разбиваме с миксер до гладка смес. Добавяме белтъците и разбъркваме внимателно с лъжица. Намазваме...
Понички без маяПонички без мая
Разбийте 2 яйца с киселото мляко и 2 супени лъжици олио. Добавете солта, захарта, брашното и бакпулвера. Разбъркайте мекото тесто. Загрейте олиото (в тигана трябва да има поне 1, 5 пръста олио, както при пърженето на понички...
Пита без маяПита без мая
5
Разбъркайте содата с киселото мляко и като шупне добавете към пресятото брашно със солта. Омесете и добавете сиренето. Пригответе си тава, намазнена с олио и леко набрашнена. С мазни ръце оформете от тестото 6 топки и...
Палачинки с маяПалачинки с мая
2
Маята се разтваря във водата заедно със захарта. Като шупне маята, се прибавя щипката сол и ванилията. Брашното се прибавя на порции, като постоянно се бърка. Сместа за палачинките трябва да е с консистенция като на боза...
Соленки с маяСоленки с мая
7
В купа разбиваме хубаво яйцата, след което добавяме киселото мляко и отново разбъркваме хубаво. Разтопяваме маслото и го прибавяме, щом изстине, добавяме маята, разтворена в топла вода, натрошеното сирене и с брашното...
Питка с маяПитка с мая
18
В купа наливаме половината мляко (150 мл) и го стопляме добре. В него слагаме маята, захарта и една супена лъжица брашно. Разбъркваме и оставяме маята да шупне.Трябва да стане три пъти повече на обем. През това време пресяваме...
Марудници с маяМарудници с мая
1
Разбъркайте маята с малко топличка водичка и захарта. Добавете я към пресятото в купа брашно заедно със солта и водата. Трябва да се получи гъсто тесто, което трябва да втасва около 1 час. След това към сместа добавете...
Бухти с маяБухти с мая
6
От продуктите се замесва тесто, което трябва да е с по-голяма гъстота от кексовото. Оставя се да втаса около час и повече на топло. Разбърквате го с лъжица и когато бухне отново, пържите в много мазнина (толкова, че бухтите...
Кифлички с маяКифлички с мая
4
Загрейте леко прясното мляко и разтворете в него разтрошената мая, захарта, брашното, содата и солта. Оставете да втаса 15 минути или докато започне да се надига и да образува бели шупли. Загрейте фурната на 180 градуса....
Пърленки с маяПърленки с мая
5
Сухата мая се смесва със солта, захарта, една лъжица брашно и водата да стане кашичка. Оставя да шупне за кратко. В кладенчето на брашното се чуква яйцето, сипва се киселото мляко с разбита в него сода, олиото и се замесва...
Хляб с маяХляб с мая
Изсипваме всичко в планетарен миксер и месим десетина минути с куката за месене. Преместваме тестото с найлонов набрашнен плик за час да втаса. Размесваме пак и оформяме в продълговат и сплескан селски хляб. Печем...
Понички с маяПонички с мая
В 100 мл вода се разбърква сухата мая с 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и оставяме да бухне. Сипва се активираната мая в средата на пресято брашно, добавя се останалата вода, сол, захар, яйцето, разтопеното масло и замесваме...
Тутманик без маяТутманик без мая
В киселото мляко слагаме хлебната сода и изчакваме няколко минутки да шупне. В купа счупваме яйцата и ги разбиваме заедно с млякото. Прибавяме олио, червен пипер, сол и захар. Добавяме две чаши брашно, натрошаваме...
Кифли с маяКифли с мая
2
Леко загрейте прясното мляко, но да не е горещо. Може да използвате 50 на 50 мляко и вода. Разтворете в него маята и захарта и 1 с.л. брашно. Оставя се на топло да втаса. Пресейте брашното със солта и постепенно добавете...