Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Пилешко в марина на фурнаПилешко в марина на фурна
2
Слага се в тавичка за печене, на дъното на която сме изсипали една водна чаша вода. Пликът се продупчва от горната страна на 2-3 места с клечка за зъби, за да не се надува по време на печенето....
Замразен нахут за директна употребаЗамразен нахут за директна употреба
Направо вадите замразения нахут за директна употреба и готвите....
Пуснаха медицинска марихуана за домашни любимциПуснаха медицинска марихуана за домашни любимци
Не разполагаме с никакви медицински данни в това направление и реално не знаем колко безопасна е марихуаната за домашните любимци....
При хемороиди - мед с медицинска сяраПри хемороиди - мед с медицинска сяра
1
Смесете 3 чаени лъжички медицинска сяра (от аптеката) с 1 супена лъжица мед. Всяка сутрин се изяжда по 1 чаена лъжичка от сместа....
При лишеи - компрес с медицинска ружаПри лишеи - компрес с медицинска ружа
Рецептата за компрес със студен извлек от медицинска ружа при лишеи по кожата е от книгата на Теменуга Димитрова и Лидия Димитрова ‐ Лечебни отвари, сиропи и настойки, 2009....
При възпалени бъбреци - смокини с бял тамян и медицинска дъвкаПри възпалени бъбреци - смокини с бял тамян и медицинска дъвка
Смилат се на прах по 1 пакетче от 10 грама бял тамян и медицинска дъвка. Вземат се 21 смокини, разцепват се и поръсват с праха. Изяжда се по 1 смокиня 3 пъти на ден, 20 минути преди хранене. Лечението трае 20 дни....
Кулинарна употреба на резенеКулинарна употреба на резене
Има два вида култивирано резене, чиято употреба се различава. То бива луковично и обикновено. Обикновеното резене се използва най-често. В кулинарната традиция от него се използват семената и листата....
Кулинарна употреба на амарантКулинарна употреба на амарант
През последните години все повече се говори за здравословно хранене и специалистите се присещат за отдавна забравени продукти, които са били ценени още в древността. Типичен пример за това е амарантът. Той представлява...
Кулинарна употреба на физалисКулинарна употреба на физалис
Кулинарната употреба на физалис се състои най-вече в декорирането на торти, сладкиши и кремове, както и за украсата на плодови салати и коктейли....
Кулинарна употреба на тефКулинарна употреба на теф
Разбърква се, оставя се за около 5 минути да поеме водата и е готов за употреба. И изобщо - свареният теф може да се готви като всяка друга житна храна....
Кулинарна употреба на шамфъстъкКулинарна употреба на шамфъстък
Шамфъстъкът представлява ниско храстовидно дърво. Преди много години се култивира в Азия, след което бива пренесено в Средиземноморието, Австралия и Калифорния. Шамфъстъкът ражда орехоподобни плодове, които щом узреят...
Кулинарна употреба на АсафетидаКулинарна употреба на Асафетида
В народната медицина асафетида се използва като болкоуспокояващо средство. С нея се лекуват състояния на спазми на гладката мускулатура, грипни състояния, бронхити и астма....
Кулинарна употреба на трюфелиКулинарна употреба на трюфели
Трюфелите са известни с това, че се добавят само в най-изисканите ястия. Те са любими на почитателите на гурме-специалитетите. Вкусът на трюфелите наподобява ореховия. Благодарение на наситения си аромат трюфелите се...
Кулинарна употреба на ПроволонеКулинарна употреба на Проволоне
Проволоне е италианско сирене, което се предлага в най-различни форми – като пита, цилиндър, във вид на статуетки или на бутилка. То е меко и много приятно на вкус. Съществуват два вида от това сирене – Проволоне...
Кулинарна употреба на маниокаКулинарна употреба на маниока
1
Маниоката е вечнозелен храст, чиито богати на нишесте корнеплоди, които приличат на големи дълги картофи, хората от хилядолетия са използвали за готвене. Маниоката първоначално е растяла само в Южна и Северна Америка...
Кулинарна употреба на спелтаКулинарна употреба на спелта
Спелтата е сорт жито, познат още като житото на фараоните. Въпреки че тази култура била позната още в Древен Египет, най-много находки, свързани с нея, могат да се открият в Европа. В Южен Кавказ дори има данни за спелта...
Кулинарна употреба на ГаудаКулинарна употреба на Гауда
1
Сиренето гауда е вкусно жълто сирене с дупки и тънка коричка. Това сирене се смята за едно от най-изисканите заради мекия си вкус с орехов нюанс. Сиренето гауда се поднася като самостоятелен ордьовър в комбинация с гроздови...
Кулинарна употреба на КамамберКулинарна употреба на Камамбер
Камамберът е меко и мазно френско сирене, което е покрито с фина коричка от благородна бяла плесен. Камамберът много често може да се сбърка със сирене бри. Те се различават по това, че мазнините в камамбера са повече,...
Кулинарна употреба на марципанКулинарна употреба на марципан
Марципанът е едно от най-древните лакомства. У нас обаче от години цари мнението, че марципанът е онова странно подобие на шоколад, с не дотам приятен вкус, но на доста ниска цена. Това обаче е огромна заблуда. Марципанът...
Кулинарна употреба на ечемикКулинарна употреба на ечемик
Въпреки че е една от най-древните култури, днес употребата на ечемик се измества от тази на ръж. Основна причина за това е затоплянето на климата, както и възходът на съвременната икономика....
Кулинарна употреба на СтилтънКулинарна употреба на Стилтън
Сиренето Стилтън се произвежда само в три английски графства – Нотингамшир, Лестършир и Дербишир. То е с много силен аромат и се произвежда в две разновидности. По-известно е синьото сирене Стилтън, но се произвежда също...
Кулинарна употреба на ЕменталКулинарна употреба на Ементал
Сиренето Ементал е известно още като краля на сирената. То е и основа на националното швейцарско кулинарно изкушение – фондю със сирене. Аристократичното сирене Ементал има наситен аромат, леко сладникав вкус и има доста...
Кулинарна употреба на шафранКулинарна употреба на шафран
1
В кулинарно отношение употребата на шафрана е най-застъпена в индийската, арабската и азиатска кухня. В Европа най-много се използва в Средиземноморието, където се и отглежда....
Кулинарна употреба на хрянКулинарна употреба на хрян
Хрянът представлява многогодишно растение от семейство Кръстоцветни. Разпространението му у нас е доста широко. Той се открива както като бурен, така и като култивиран зеленчук. Въпреки това все още рядко присъства в кулинарията...
Кулинарна употреба на пармезанКулинарна употреба на пармезан
Вкусното италианско сирене има доста по-различен вкус от нашето българско сирене. Препоръчително е да купувате парче пармезан, което да стържете непосредствено преди да го добавите към някакво ястие, сос, салата и пр....