Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Кекс без набухвателиКекс без набухватели
1
Яйцата и захарта се разбиват с миксер, докато захарта се стопи. След това се добавят водата и олиото и пак се разбива. След което добавяме брашното и ванилиите. Когато сместа е добре разбита, добавяме шоколада, който...
Сладко руло без набухвателиСладко руло без набухватели
В сухи купи слагаме отделно белтъци и жълтъци на яйцата (6 бр). Към белтъците, прибавяме кристална захар (9 к.л.) и ванилия (1 бр.). Разбиваме с миксер първо на по-ниски, а после на високи обороти до сгъстяване на белтъците...
Ябълкови курабийки без набухвателЯбълкови курабийки без набухвател
Първо се приготвя плънката. Я подходяща тенджерка се рендосват ябълките, добавят се захарта и канелата. Разбъркват се и се оставя на среден огън да покъкри за 15 минути като от време на време се разбъркват. Вдига се от котлона...
Домашно приготвена баница без набухвателДомашно приготвена баница без набухвател
Пшеничното брашно заедно с царевичното брашно, солта и водата, замесвате на тесто. Месите до получаване на еднородно и гладко тесто. След това от тестото оформяте с ръка приблизително еднакви по големина топчета. Добре...
Пухкав малък кекс без набухвателПухкав малък кекс без набухвател
2
Яйцата и водата се разбиват. Прибавя се захарта и се разбива, докато течността стане на мехурчета. Прибавя се брашното, лъжичка по лъжичка. Разбърква се до получаването на кексово тесто. Подготвя се намазана с масло формичка...
Напукани сладки без брашно и набухвателНапукани сладки без брашно и набухвател
Напуканите сладки без брашно и набухвател са готови....
БакпулверБакпулвер
1
Набухвателят има способността да увеличава обема на тестото, което приготвяме....
Сгъстители и стабилизатори са в основата на идеалното печивоСгъстители и стабилизатори са в основата на идеалното печиво
Химичните набухватели са содата и бакпулверът, а органичният – маята. За физически набухвател се смята парата, която се отделя при термообработка и кара съществуващите празнини в тестото да се разширят....
Как да бухне хлябът?Как да бухне хлябът?
За да се получи мекичък и пухкав хляб, неминуемо трябва да му бъде прибавена съставка, която се нарича набухвател....
С какво може да се замени бакпулвера в печивата?С какво може да се замени бакпулвера в печивата?
Един от най-разпространените набухватели, които се използват в кухнята, е бакпулверът. Но той не е единствения набухвател, който може да се използва за целта....
Разликата между амонячна сода и сода бикарбонатРазликата между амонячна сода и сода бикарбонат
1
Това кой вид набухвател да се използва е въпрос както на вкус, така и на самата рецепта. Строги правила няма....
Е527 - вреди и странични ефектиЕ527 - вреди и странични ефекти
В случая се използват неговите качества на набухвател. Продължителната консумация на подобни изделия могат да доведат до редица здравословни неразположения....
С какво да заменя содата бикарбонат?С какво да заменя содата бикарбонат?
В сладкарството се използват няколко вида набухватели. Един от тях е содата бикарбонат. Но какво да правим, когато не разполагаме със сода бикарбонат, а в рецептата я има....
Как се активира содата?Как се активира содата?
За разлика от останалите набухватели, които се използват при приготвянето на различни храни в хранителната индустрия, консумацията на набухвател като сода бикарбонат не застрашава организма на потребителите....
Съставки в хляба, които трябва да се избягватСъставки в хляба, които трябва да се избягват
Калиевият бромат Под това име се крие набухвател в хляба. Веществото е без цвят и мирис. Има бял кристален строеж и е синтетично съединение от бромна киселина и вар....
Как се прави лаваш - ръководство за начинаещиКак се прави лаваш - ръководство за начинаещи
Повечето рецепти са с мая, но ако ще се консумират на деня, набухвателите може да се избегнат. Така хлябът ще е съвсем диетичен. Ето и рецептата за това лесно и питателно арменско изкушение....
Какво е безглутенов бакпулвер и къде да го намеря?Какво е безглутенов бакпулвер и къде да го намеря?
Бакпулверът, който не съдържа глутен, може да бъде ползван, като набухвател не само в безглутенови рецепти....
За колко време загрява фурна?За колко време загрява фурна?
Когато печете нещо, е много важно да загреете фурната предварително, ако ще използвате мая, сода и бакпулвер - тези набухватели реагират на топлина....
Кулинарно приложение на амонячната содаКулинарно приложение на амонячната сода
Тестените изкушения обаче не могат без набухватели. Това са веществата, които се поставят в тях, за да увеличат обема им. Сред основните видове набухватели, които се използват в пекарството, е амонячната сода....
Видове теста и основни похвати за месенеВидове теста и основни похвати за месене
Към тази смес могат да се добавят подобрители като сол, захар, набухватели, яйца, мляко и млечни продукти, мазнини и други....
Лъжи и истини за хлябаЛъжи и истини за хляба
Освен това на производителите им излиза твърде скъпо да добавят безразборно набухватели....
Ето защо трябва да намалим хлябаЕто защо трябва да намалим хляба
Да, ако той съдържа химични добавки и изкуствени набухватели, е напълно възможно да влоши нашето здравословно състояние....
Как да направим сочен и пухкав кекс?Как да направим сочен и пухкав кекс?
Каквито и набухватели да използвате, той няма да е пухкав. Основно правило при боравеното с набухватели е смесването на бакпулвера с брашното, а на содата с млякото....
Родни кренвирши като пълни с пластмаса, гърмят при варенеРодни кренвирши като пълни с пластмаса, гърмят при варене
1
Останалите 75 процента са различни набухватели, уплътнители и вода, като съдържанието на вода при някои марки може да достигне до 70 процента....
Може ли да поправим несполучливото тесто?Може ли да поправим несполучливото тесто?
Смесете невтасалото тесто с набухвателя, като месите интензивно и добавите още брашно. Стъпка 3 Замесете още тесто. Проверете дали тестото е лепкаво на допир....