Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Сладки РозиСладки Рози
С миксер разбъркайте добре смесените олио, меко масло и яйце. Към тях добавяте киселото мляко и гриса, отново разбърквате. Пресявате предварително смесените брашно, бакпулвер и ванилиите. На малки дози добавяте от него...
Карнавални розиКарнавални рози
Яйцата и жълтъците се разбиват много добре. Добавят се прясното мляко (водата), солта и брашното. Замесва се средно твърдо тесто. Разточва се кора с дебелина 2 мм. С чаша или рингове се изрязват кръгчета с три...
Ябълкови розиЯбълкови рози
Ябълките ги режем на половина, изчистваме ги и режем на тънки парченца. Поставяме водата в тенджера, като слагаме лимоновия сок от 1/2 лимон и захарта, която е 2 с.л. След като заври, поставяме нарязаните вече парчета...
Сладко от розиСладко от рози
Цветовете от роза трябва добре да се почистят от тичинките и жълтата част на венчелистчетата. Пригответе рядък сироп от захарта и водата, към който, когато започне да се сгъстява, добавете розовия цвят, лимонената киселина...
Солени кифлички розиСолени кифлички рози
1
Освен горепосочените продукти ще са ви необходими и хартия за печене, олио за подмазване, 1 жълтък разбит с капки вода и капки олио за намазване, малко мак/сусам. В брашното правим кладенче, маята я разтваряме в малко...
Мармалад от розиМармалад от рози
Четирите добре натъпкани с розови листа листа чаши се сипват в тенджера и се добавя захарта. С ръце започват да се претриват розите и захарта, като постепенно цветовете започват да си пускат сока и да овлажняват захарта...
Погача с розиПогача с рози
Слагаме маята в прясното мляко със захарта да шупне. Пресявам брашното в купа, правя кладенец и слагам яйцата, киселото мляко, оцет, олио, сол, изсипваме и шупналата мая с мляко и започвам да меся меко тесто, което не...
Много сладки розиМного сладки рози
В купа се смесват олиото, кравето масло, киселото мляко, гриса, яйцето, бакпулверът, ванилиите и брашното. Омесва се тестото, разточва се и се изрязват кръгове. Слагат се един до друг 3 кръга, като се застъпват....
Рози с шункаРози с шунка
Пресяваме брашното в тава. В брашното си правим кладенче. В купичка си делим жълтъка от белтъка. Белтъка го слагаме в кладенчето, с жълтъка ще намажем розичките. В кладенчето си слагаме солта и олиото. Стопляме водата...
Рози от сьомгаРози от сьомга
Жълтъците се настъргват и внимателно се разбъркват с майонезата. Сьомгата се нагъва като роза и се поставя по един „цвят“ в стъклена чаша на столче. В центъра на всяка роза се слага по малко от жълтъчната смес. Декорира...
Питка с розиПитка с рози
2
Пресейте брашното, направете кладенче и сложете сол, яйцата, меко масло нарязано на кубчета, оцет, меда и сухата мая. Започнете да замесвате тесто, като постепенно добавяте от топлата вода. Месете до получаване на гладко...
Празнични картофени розиПразнични картофени рози
1
Обелете картофите и ги нарежете на много тънки кръгове, като за чипс. Посолете ги хубаво и ги оставете да престоят за 30 минути, за да омекнат. След това подсушете леко картофените филийки. Вземете едно по-малко кръгче...
Сироп от розиСироп от рози
1
Пригответе на огъня рядък сироп от 500 мл. вода и захарта. Като започнат да се образуват малки мехурчета, прибавете измитите листенца от рози. Варете на тих огън още 10 минути. Когато изстине напълно, прецедете и смесете...
Ликьор от розиЛикьор от рози
1
Листата от рози се измиват, подсушават се и се слагат в буркани. заливат се със спирт или ракия и се държат така 2-3 седмици. След това се прецежда течността и се смесва с предварително приготвен сгъстен захарен сироп...
Празнични картофени розиПразнични картофени рози
1
Обелете картофите и ги нарежете на много тънки кръгове, като за чипс. Посолете ги хубаво и ги оставете да престоят за 30 минути, за да омекнат. След това подсушете леко картофените филийки. Вземете едно по-малко кръгче...
Сироп от розиСироп от рози
1
Пригответе на огъня рядък сироп от 500 мл. вода и захарта. Като започнат да се образуват малки мехурчета, прибавете измитите листенца от рози. Варете на тих огън още 10 минути. Когато изстине напълно, прецедете и смесете...
Сладко от розиСладко от рози
Цветовете от роза трябва добре да се почистят от тичинките и жълтата част на венчелистчетата. Пригответе рядък сироп от захарта и водата, към който, когато започне да се сгъстява, добавете розовия цвят, лимонената киселина...
Съдоразширяваща отвараСъдоразширяваща отвара
Рецептата за отвара за разширяване на кръвоносните съдове е от книгата на Валентин Кара - "Домашние лекарственные средства", 2006....
Най-известните сортове розиНай-известните сортове рози
Със своето благоухание и красиви цветове във всевъзможни окраски, розата не случайно е наричана Царицата на цветята и не случайно е един от символите на България. Рядко ще срещнете градина, в която да няма засадена поне една...
Солени рози с тикваСолени рози с тиква
Разбърква се маята в хладката вода със захарта и оставяме за 15 минути да се образува като калпаче. Сипва се в средата на брашното, добавя се олио, сол, яйцата, като се отделя един жълтък за намазване и замесваме средно...
Ароматно сладко от розиАроматно сладко от рози
За това наситено с ароматен дъх сладко използвам цветовете от маслодайни рози, които цъфтят в мамината градина. Почиствам венечните листенца, поставям ги в гевгир и ги измивам внимателно под струя студена вода. Приготвям...
Мъфини рози със сиренеМъфини рози със сирене
Затопляме водата и в нея разтваряме маята, захарта и 2-3 с.л. брашно. Покриваме с кърпа и изчакваме 10 минути да се активира маята. Разделяме белтъците и жълтъците. Белтъците разбиваме на пяна, а жълтъците заделяме за...
Малинов чай с розиМалинов чай с рози
Кипваме 300 мл вода и заливаме розите и малините. Запарваме малиновия чай с рози за 10-тина минути....
Индийски чай с розиИндийски чай с рози
Загряваме 250 мл вода на 80 градуса и запарваме пакетчетата чай и розите. Разпределяме течността в 2 чаши. Разбиваме сметаната и слагаме, докато е топъл ароматния чай, в две чаши. Поръсваме с канела и подслаждаме...
Ризото с червени розиРизото с червени рози
Розите се мият. Заделят се 8 листчета от най-хубавите и се заделят встрани в купа със студена вода. Разтопява се половината от маслото и се запържват онези листчета с по-блед цвят. Добавя се оризът и се запържва около 2 мин...