Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Агнешко на Пара
Почистваме месото от излишната мазнина.
В дълбока тенджера сипваме гореща вода. Взимаме парче тензух и поставяме вместо капак на тенджерата. Връзваме силно, така че да може да издържи месото.
Лукът, чесънът нарязваме...
Миди на пара
Изчистете мидите от израстъците по черупката и мустачките от водорасли. Отстранете счупените или отворени от тях, които при почукване не се затварят - това означава, че не са живи и не са годни за консумация. Измийте добре...
Гарнитура на пара
В съд за пара слагаме замразените грах и царевица. Зеления боб също прибавяме, но той го слагаме по-накрая. Ако са всички заедно, бобът ще се разпадне. Той е по-мек от останалите.
Така приготвени на пара за 15 мин зеленчуци...
Мантъ на пара
Брашното пресяваме и си омесваме меко тесто от изброените продукти, като ги смесваме. Покриваме тестото с кърпа и оставяме да почине.
През това време си подготвяме плънката за мантъ.
В купа си смесваме нарязания на...
Сьомга на пара
Ястието се приготвя в съд за готвене на пара.
В горната част подредете сьомгата, отгоре сложете смачкания чесън, нарязания на полумесеци лимон, дафинов лист и копър. Леко посолете.
Варете ястието до омекване и по желание...
Меденки на параМедът се смесва с разтопения маргарин, захарта, содата и яйцето. Всичко се разбива в блендер. Добавя се брашното и се замесва тесто, което е плътно.
Оставя се да почине за 20 минути. След това от тестото се оформят меденки...
2
Тиква на пара
Тиквата се обелва, почиства от семки и нарязва на средно големи парчета. На дъното на тенджера се слага приставката за готвене на пара.
Вместо нея може да се използва дълбока чиния с диаметър колкото дъното на тенджерата...
Скумрия на Пара
Скумриите се почистват от вътрешностите, махат се главите и опашките, отстраняват се перките и се измиват хубаво под течаща студена вода.
Нарязват се на шайби с дебелина около 1 сантиметър и се поръсват със сол и черен...
Зеленчуци на пара
Кипнете половин литър вода в по-широка тенджера. Отгоре сложете уреда за варене на пара.
Ако нямате, използвайте нещо като прикачаща се решетка или по-голям гевгир.
Вътре сипете предварително почистените и нарязани...
Мерлуза на пара
Оваляйте рибните филетата в смес от пипер, сушен лук, чили и сол. Поръсете ги с лимонов сок.
На дъното на тенджерата за готвене на пара сложете мащерка и счукани зърна бахар.
Сгответе мерлузата на пара 8 – 10 мин....
Лаврак на пара
Нещо семпло, традиционно, вкусно и най-вече .. диетично :)))
Взех 2 калибровани лаврака, измих ги добре (бяха почистени в магазина), така че ги осолих добре отвътре и отвън и поръсих с мащерка. Накрая нарязах тънки резенчета...
Питка с пара
В дълбока купа в брашното правим кладенче и слагаме солта, меда, олиото. В чаша гасим содата с оцета и доливаме с хладичка вода. Изсипваме при брашното и замесваме мекичко тесто. Ако трябва доливаме още малко вода. Оставяме...
Пържола на пара
Поръсете пържолите с малко черен пипер и друга подправка по ваш избор и ги начукайте, докато се изтънят.
Сложете ги да се готвят на пара (кошница/решетка над леко вряща вода с капак) за 1 час или до готовност.
През...
Кюфтета на пара
Размесете каймата с накиснатия във вода и поотцеден сухар, яйцето, магданоза и подправки на вкус.
Оформете кюфтетата и във всяко натикайте леко парченце масло. Сложете кюфтетата в съда за готвене на пара. Оставете ги...
Царевица на пара
Замразената царевица се слага в кошничка за варене на пара. Ако нямате, може да използвате гевгир, за предпочитане метален.
Кошничката се слага в съд с вряща вода, в която не трябва да опира.
Отгоре всичко се захлупва...
Риба на параИзберете филе от посочените риби, а ако не, може да ползвате и нарязана риба, като парчетата трябва да са с големина до 15 см.
Рибата добре се осолява и се поръсва с черен пипер.
Кипнете в тенджера 1 л вода, заедно...
1
Картофи на параИзмийте картофите добре и ги нарежете на половинки. Сложете ги да се сварят на пара под капак за около 20 минути. Прехвърлете ги в купа.
Накълцайте прясната мащерка и направете дресинг с оцета и зехтина. Разбъркайте картофите...
3
Мантъ на пара
Брашното поставяме в дълбока купа, смесваме със солта.
Добавяме разбитите яйца, олиото и водата.
Омесваме твърдо тесто, добавяме брашно, докато спре да лепне тестото.
Покриваме тестото с кърпа и оставяме за 1 час...
Скумрия на пара
Скумрията се измива и подсушава с кухненска хартия и по желание се разполовява, реже на шайби или както предпочетох аз, оставих я цяла.
Морковите (2 бр. малки или 1 голяма) и картофите се нарязват на шайби и се нареждат...
Карфиол на пара
Сварете на пара карфиола за 15 мин., поставете го в плато и го поръсете с настъргана гауда
Подправете с лимоновия сок, магданоза, кимиона, солта и черния пипер и сервирайте....
Ябълки на пара
Ябълките се обелват от кората. Срязват се на две и се почистват от семките и сърцевината.
Почистените ябълки се нарязват на кубчета. В дълбок съд на бавен огън се разтопява маслото. Добавят се ябълките и са задушават...
Картофи на параИзмийте картофите добре и ги нарежете на половинки. Сложете ги да се сварят на пара под капак за около 20 минути. Прехвърлете ги в купа.
Накълцайте прясната мащерка и направете дресинг с оцета и зехтина. Разбъркайте картофите...
3
Мантъ на пара
Омесва се тесто от брашното, яйцето, водата и солта (водата трябва да е хладка).
Смесете каймата с лука и подправките и разбъркайте добре до смесване на продуктите.
Разточете тестото на тънка кора и разрежете на квадратчета...
Диетични десерти на параДиетичните десерти на пара са не само полезни, но и много вкусни. Плодовото суфле в уред за готвене на пара става бързо и е много сочно.
Необходими продукти: 2 моркова, 2 ябълки, 2 супени лъжици заквасена сметана...
1
Здравословно готвене на пара
Малцина знаят, че здравословното хранене зависи не само от продуктите, но и от начина, по който е приготвена храната. Пърженото е вредно, а печеното понякога отнема твърде много време. При термичната си обработка много продукти...