Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

Скрепер за език - защо е важен за оралната хигиена?Скрепер за език - защо е важен за оралната хигиена?
Но денталните специалисти препоръчват да използвате и специален скрепер за език. Какво пък е това, бихте се запитали? Защо този скрепер е важен за оралната хигиена?...
Волски езикВолски език
Волският език /Phyllitis scolopendrium/ представлява многогодишна папрат с късо коренище, от което излизат едри, кожести и дълги листа с къса дръжка. Коренището е плътно и в горната си част е покрито с люспи. Билката има...
Желиран езикЖелиран език
2
Свинските езици се сваряват заедно с целите моркови, магданозените корени, дафиновия лист, зърна черен пипер, бахар и солта в тенджера под налягане 40 минути. Морковите се изваждат и нарязват на кръгчета. Езиците се...
Паниран езикПаниран език
2
В подсолена вода слагаме да се свари езикът. Може да ползвате телешки или свински, както ви хареса. След като се свари, изцеждаме от водата и го белим. Нарязваме го на кръгчета. В купа разбиваме яйцата. Взимаме парче...
Език панеЕзик пане
1
Свинският език се сварява много добре в тенджера под налягане за около 2 часа. След като е сварен, се потапя в студена вода за секунди и се обелва. Нарязва се на парчета, посолява се и се панира последователно в брашно...
Печен езикПечен език
Езикът се сварява, обелва се и се нарязва на парчета. Кашкавалът се настъргва. Лукът се задушава в олиото. Филията от хляба се накисва в мляко. Към задушения лук се прибавят яйцата, изцедената добре от млякото филия и...
Пържен езикПържен език
Добре изчистения и измит език сварете с нарязаните едро морков, целина, корени магданоз, дафиновите листа. Ако обичате, може да добавите и малко бахар. След като езикът омекне, извадете го, обелете го. Изчакайте да изстине...
Паниран езикПаниран език
Езикът се измива и се вари със сол, морков, керевиз, дафинов лист, черен пипер и бахар. След като уври още топъл се бели. Нарязва се на порции и се посолява. Панира се като първо се топи в брашното, след това в бирата...
Шпикован езикШпикован език
Сварете в подсолена вода приготвения телешки език, потопете го в студена вода и го обелете. Направете в готовия език отвори с нож и пъхнете в тях скилидки чесън и ивички от бекона (пушени гърди). Сложете шпикования...
Морски език (Палтус)Морски език (Палтус)
Природата ни изненадва с различни странни създания, но истинските чудновати същества са в дълбините на моретата и океаните. Видът и начинът на живот на тези морски обитатели изненадват и ни карат да се замислим за възможностите...
Дешифрираха бебешкия езикДешифрираха бебешкия език
Лесно ли е да разбере майката защо бебето плаче, какво изразяват крясъците му? Невъзможността да се ориентират околните за желанията и нуждите на бебето идва от това, че не разбираме бебешкия език. А бебетата изразяват...
Задушен телешки езикЗадушен телешки език
Подваряваме телешкия език в подсолена вода, обелваме го и го режем на парчета. В тенджера загряваме олиото и в него задушаваме нарязаните лук, моркови, чесън и целина, прибавяме доматеното пюре, пипера, солта, захарта...
Телешки език панеТелешки език пане
Езикът се сварява /за около 1 час/ в подсолена вода, която е овкусена с посочените подправки. След това се измива със студена вода и се нарязва на късове. В един съд се слага брашното, в друг - галетата, а в трети...
Телешки език фрикасеТелешки език фрикасе
Подготвеният телешки език се нарязва на парчета и се вари в тенджера под налягане. Зеленчуците се нарязват на ситно и се задушават в зехтин. Добавете езикът заедно с бульона, след омекване на зеленчуците. Пригответе кашичка...
Език в маслоЕзик в масло
7
Измитият език заедно с 2 л вода се вари в отворена тенджера под налягане. Оставете да заври и отпенвайте. Щом бульонът се изчисти, добавете 2 с.л. оцет, лука, морковите, магданоза и целината, бахара и дафиновия лист....
Коктейл Усукан ЕзикКоктейл Усукан Език
Светлият или златният ром имат едва доловим вкус, за разлика от тъмния ром, така че те не прикриват вкусовете от другите ликьори. Слагаме в шейкър с лед светлия ром, кокосовия ликьор, портокаловото кюрасо и лимоновия сок...
Свински език панеСвински език пане
Измийте и почистете свинския език, след което го сложете да се вари в подсолена вода с подправки - карамфил, зърна черен пипер, бахар и др. По желание може да добавите и кубче бульон. След като свареният език изстине,...
Език в сачеЕзик в саче
1
Сварете почистения телешки език в тенджера под налягане заедно в подправките. Още топъл го обелете и го нарежете на филийки. Загрейте бавно сачето, което трябва да е добре намазнено. Сложете езика и го запечете равномерно...
Език в гърнеЕзик в гърне
Добре почистените езици се осоляват и леко се фаршироват (разрязват) на поне 5-6 места. Във всеки прорез се слага по малко сланина, 1-2 зърна черен пипер, отчупено парченце дафинов лист. Половината от доматите се изсипват...
Маринован телешки езикМаринован телешки език
1
Телешкият език се накисва в студена вода за около 12 часа, която е добре да се смени няколко пъти. Изкиснатият език се слага в дълбока тенджера, залива се със студена вода, добавят се подправките и ч.л. сол и се кипва. Котлонът...
Пържен свински езикПържен свински език
Почистете добре свинските езици и ги сложете да се варят с корените за супа, нарязани дребно, дафиновия лист, зърна черен пипер и бахар. Към края добавете виното и доварете. Сварените езици обелете. Нарежете ги на...
Пушен свински езикПушен свински език
В тенджера под налягане поставяме всички продукти описани по-горе. Сипваме вода, за да се покрият продуктите заедно със свинския език, и поставяме на котлона да ври за 35 минути. Времето за готвене на езика зависи от...
Печен морски езикПечен морски език
Почистете и измийте добре рибата морски език. На мястото, където сте извадили вътрешностите, сложете сол, зехтин и цели скилидки чесън със стрък розмарин. Намажете рибата със зехтин, поставете върху хартия за печене...
Вкусен телешки езикВкусен телешки език
Телешкия език измиваме и поставяме в тенджера заедно с нарязаните на едро зеленчуци и зърната черен пипер. Заливаме с вода и оставяме да кипне. Оставяме на тих огън да се вари за около 3 часа, под капак, ако е необходимо...
Свински Език ЯхнияСвински Език Яхния
Поставяме езика в съд заедно с бахара и дафиновия лист да се вари. След като е готов вадим и докато е още топъл го обелваме. Нарязваме зеленчуците. В тиган запържваме всички зеленчуци в олиото. Към тях добавяме червеното...