Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Форум»Здраве»Задължителна ли е операцията при фиброаденома?

Задължителна ли е операцията при фиброаденома?

  • 30.04.13 07:41#1pirgapirgaНовакРегистрация: 30.04.13Град: БанкяОтговори: -Задължителна ли е операцията при фиброаденома?Здравейте,

    Интересувам се дали някой знае задължителна ли е операцията при фиброаденома? Само да уточня - фиброаденомата е най-честия доброкачествен тумор на гърдата. Открива се най-често при жени от 15 до 35 годишна възраст.

    Поразрових се в интернет и открих информация за някакъв метод на лечение с ултразвук - ехотерапия. Предимствата му били, че не е нужна обща анестезия, прием в болница и, че не остават белези, а пък и продължавал към час, час и полoвина. Казва се , че резултатите били много добри - намаляване на фиброаденомата и изчезване на симптомите на болка и неспокойство.
    Ето и линк към статията, от която разбрах за метода: http://www.medgadget.com/2012/12/therac ... in-eu.html

    Някой подлагал ли се е на този метод и има ли по-подробна информация за него? Прави ли се в България?

    Благодаря предварително
    ОтговорОтговор с цитат
  • 04.05.13 12:05#2СдмСдмНовакРегистрация: 04.05.13Град: -Отговори: 22от: Задължителна ли е операцията при фиброаденома?Аз се оперирах на 25 април. На практика, някои лекуващи лекари препоръчват за по-малки образувания, за които е установено, че са фиброаденоми, да се наблюдават, а не да се махат. Ако вземеш такова решение, което според мен е грешно - вземаш го на своя глава - евентуални деформации на гърдата, ако на това нещо един ден му скимне, че иска да порастне повече, отколкото е порастнало сега. И още по-лошото - палпацията и ехографията и мамографията не са толкова ефикасни методи, че със сигурност да определят вида на образуванието. На мен на снимката фоброаденома беше излязъл сякаш има два, а при оперативна намеса се оказа един - какво остава за вида образувание, и това можеше да се сбърка.
    Сега, защо ти препоръчвам операция - ти виждаш, минали са 9 дена от операцията ми - в момента съм без конци, без лепенки и без абсолютно никакви болки. В протичането й няма нищо страшно - на някои места я правят с местна упойка, на други - с пълна. Понеже виждам, че доста се панираш за тези неща, по-малка травма ще ти бъде, ако си под пълна упойка. След нея, не трябва да ядеш до края на деня, за да не ти стане лошо и това е. Лично на мен, изключително добре ми понесе упойката и не ми е ставало изобщо лошо от нея. Просто се постарай и преди операцията - никакво ядене, никакво пиене, колкото се може повече, за да не ти се гади после. В болницата те държат максимум 1-2 дена и не защото не можеш да станеш и да си тръгнеш, а заради някакви там техни проблеми с финансирането от Министерството, ако не лежиш в болницата. А в някои случаи може и да те пуснат да си ходиш на тяхна си отговорност. Конците ми ги махнаха на 6тия ден - имах 7 шева. Белезите, котио остават след операцията, също се махат, дори и да не ги мажеш с нещо - на една приятелка й правиха преди 3 месеца и сега й прилича на одрано от котка белега, а тя имала някаква нейна приятелка, на която и правили преди 5-6 месеца и няма изобщо белег. Болки нявкакви и ограничения в движенията изобщо - при мен лично НУЛА никакви, не съм взимала никакви болкоуспокояващи. Приятелката ми, обаче се беше оперирала в един град, после се прибира в друг, тя е имала болки 2 дена, но не толкова съществени, че да вземе дори болкоуспкояващо и след това всичко е окей - връщаш се към нормалния си живот все едно нищо не е станало.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 01.08.13 05:46#3Rosi StoyanovaRosi StoyanovaАдминистраторРегистрация: 15.10.13Град: СофияОтговори: 25от: Задължителна ли е операцията при фиброаденома?Консултирай се с лекар, ако се наложи потърси и второ мнение. Аз знам, че операцията не е тежка и възстановяването е бързо ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest