Ezine.bg»Форум»Деца и родители»Към кого да се обърна, за да алармирам за домашен тормоз на деца?

Към кого да се обърна, за да алармирам за домашен тормоз на деца?

  • 21.03.16 09:20#1AnonimenPodatelAnonimenPodatelНовакРегистрация: 21.03.16Град: -Отговори: -Към кого да се обърна, за да алармирам за домашен тормоз на деца?Здравейте на всички и благодаря на хората, които са отделили време да прочетат въпроса ми.
    Работата е там, няма да поставям конкретни примери, че има много семейства, в които родителите смятат, че възпитават децата си правилно, като им посягат, обиждат ги и се държат лошо с тях...Да, тук ще си кажете: всеки родител има правото сам да определя как да възпитава детето си, ние няма да му се месим. Но според мен, това изобщо не е така. Да се поставим на мястото на самите деца..те се чувстват в безизходна ситуация, живеят в страх и се боят от родителите им..Най-лошото е, че няма как да се оттърват от това положение.Пиша в този сайт, защото не знам към кого да се обърна и какво по точно да направя, малолетна съм. Познавам дете в такава ситуация и не понасям положението да стоя със скръстени ръце.. Моля ви някой, ако има идея накъде да се пренасоча, ако има някакъв съвет какво да направя, да отговори.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 22.03.16 05:39#2Пламена M.Пламена M.ДжедайРегистрация: 13.11.12Град: -Отговори: 193от: Към кого да се обърна, за да алармирам за домашен тормоз на деца?Когато аз бях в училище родителите биеха едно момиче от моя клас. Посъветвах се с училищната психоложка, която ми каза, че е с вързани ръце, докато самото дете не реши да се оплаче. Обясни ми също така, че няма как да вземат на сериозно думите на една малолетна - аз, в ролята на дете, обвинявам цяло едно семейство, баща, майка и баба, че тормозят психически и физически детето си. Както се казва - на кого ще повярват? В твоя случай можеш ли да убедиш детето да поговори с някой специалист в училището? Ако ли не знам, че има спешни телефони за домашно насилие (под насилие се приема не само бой, но и обиди, агресивно отношение и изобщо всичко, което може да те нарани емоционално и/или физически). Но там май-май пак трябва да се оплаче потърпевшия или пряк свидетел на случващото се. Също така се сещам за Агенцията по закрила на детето, която все по-често взима присърце подобни случаи и при подаден сигнал изпраща екипи на място, които следят ситуацията за доста дълъг период от време, докато се убедят, че всичко е наред. Ако не е така обаче, детето се взима от институциите и нататък не съм запозната с процедурите, така че много внимавай как ще действаш. Успех ОтговорОтговор с цитат
  • 08.02.19 01:44#3KarolinaKarlKarolinaKarlНовакРегистрация: 07.02.19Град: СофияОтговори: 3от: Към кого да се обърна, за да алармирам за домашен тормоз на деца?Здравей.
    Доста време е минало от поставянето на въпроса ти, но тъй като темата нашумява в последно време , пиша този пост заради всички други деца, които евентуално биха попаднали на него, търсейки темата в интернет:
    Националната телефонна линия за деца е 116111.
    На този телефон работят хора с много богат опит с работа с деца и техните проблеми -социални работници, психолози, преподаватели... Не трябва да имаш никакви притеснения да се обадиш, когато нещо те смущава и го считаш за нередно. По-добре да се направи проверка по един неоснователен сигнал, отколкото да се пропусне едно дете в беда!

    Няма от какво да се срамуваш и да се притесняваш - когато има проблем, се търси помощ за решаването му! За съжаление в нашата страна се шири разбирането, че човек не трябва да се бърка в чуждите работи, че това е доносничество, и т.н. Това е крайно неправилно, защото един навременен сигнал може да спаси едно дете не само от моментна болка и страдание, но може да спаси дори живота му!
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest