За да направите маски с ябълки за подхранване на кожата, трябва да се съобразите с типа й. За сухата кожа са подходящи сладките сортове ябълки, а за мазната – киселите ябълки, както и зимните сортове.
За нормална кожа са подходящи и двата вида ябълки. Лесно можете да приготвите маска за нормална кожа от овесени ядки, прясно мляко, 1 жълтък и ябълка.
Залейте с три супени лъжици прясно мляко една супена лъжица фини овесени ядки. Оставете да престоят десетина минути. В това време настържете ябълка на ситното ренде.
Смесете ябълката с разбития жълтък, добавете набъбналите овесени ядки и нанесете върху кожата на лицето и шията. Оставете да действа десет минути.
Отстранете с помощта на топла преварена вода. Тази маска подхранва и хидратира кожата, премахва лющенето и зачервяването.
Маска за суха кожа се приготвя, като настържете на ситното ренде половин ябълка, добавите 1 супена лъжица мед, 1 жълтък, 1 чаена лъжичка витамин С от ампула, 1 чаена лъжичка ябълков оцет и 1 чаена лъжичка зехтин.
Всичко се разбърква и се нанася върху кожата на лицето за половин час. Измива се с хладка вода. Тази маска има тонизиращ ефект.
Маска за мазна кожа се прави, като се разбие на сняг един белтък, добавят се към него две супени лъжици настъргана ябълка, една чаена лъжичка нишесте и малко парченце банан, смачкано с вилица.
Всичко се разбърква и се нанася върху кожата на лицето за петнадесет минути. Маската се отмива с топла вода. Тя има стягащ и подхранващ ефект.