ezine.bg»Статии»За Дома»Как да си отгледаме билки в саксия

Как да си отгледаме билки в саксия

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Билки в саксии
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
Виж ››

Пролетта е най-подходящият сезон да сложите началото на отглеждането на билки у дома. За разлика от други растения, билките изискват минимални грижи, а резултатите носят радост през цялата година.

Първата стъпка е изборът на съдове. За тях няма определени изисквания - най-добре отидете в най-близкия градинарски магазин и изберете нещо по вкуса ви.

Мащерка

Трябва да се сдобиете също така с почвена смес и пясък, за които е добре да се консултирате при посещението в магазина.

Отглеждане на билки

След първоначалните приготовления, трябва да се снабдите със семена за билките. Изборът е голям, но ако ви е за първи път, започнете с босилек, мащерка, риган, лавандула, мента, розмарин, дори магданоз.

Подправки в саксии

Засаждането става, като на дъното на съда поставите начупени керемидки или най-обикновени камъчета.

Върху тях съдът се запълва с почва до малко над половината. Там се слагат семената, след което саксията се допълва със слой пясък и слой почва.

Полива се обилно. Ако смятате да отглеждате растенията навън, на терасата например, то първоначално ги оставете няколко дни вътре.

Оттук нататък работата се ограничава в поливане. Едва през периода от края на май до началото на юни, когато растенията пораснат няколко сантиметра, е добре да прецените дали нямат нужда от разсаждане и пресаждане.

През пролетния сезон билките трябва ежедневно да се поливат. Добре е да се берат само листата им или се отрязва цялото стъбло на растението. Така се позволява подновяването му.

В края на лятото е добре да се помисли и за зимата. Някои от билките могат да се изсушат и съхранят в буркан, други позволяват съхранението им в замразено състояние.

Най-разпространени домашно отглеждани билки са мащерката, ригана, маточината, лавандулата, босилека, ментата, розмаринът, копър и др.

Освен всички позитиви, които носят те под формата на чай или инхалации, повечето могат да се използват и като кулинарни подправки. Билките като цяло действат укрепително на организма, ободряват и тонизират тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest