През летния сезон кайсиите са сред най-консумираните храни. Сочните плодове са вкусни, освежаващи и полезни. Ето защо се използват широко в приготвянето на плодови салати, сладоледи, мелби, конфитюри, компоти, смутита, пюрета. Ако обичате кайсии, задължително опитайте Маскарпоне крем с кайсии, Мъфини с лешници и кайсии и Сладка пита с кайсии.
Кайсиите обаче са не само вкусна храна, но и ценна съставка в домашните маски. Месестата част на плодовете се употребява в приготвянето на домашни маски за лице, тъй като подмладява кожата, заличава дребните бръчици и изравнява тена.
Самите кайсиеви ядки също са ценно оръжие за разкрасяване. Затова не бързайте да ги хвърляте. Извадете ги внимателно от костилките и ги използвайте за приготвяне на домашен пилинг.
Ексфолиантът от кайсиеви ядки почиства кожата от мъртвите клетки и замърсявания, подобрява кръвообращението, прави лицето по-гладко, свежо и сияйно.
Ето и как да си приготвите домашния ексфолиант с кайсиеви ядки:
Необходими продукти: 10 кайсиеви ядки, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. захар
Начин на приготвяне: Смелете ядките в кухненски чопър до добиване на едри трохи. Смесете полученото със захарта и зехтина. Използвайте за ексфолиране на лицето, шията и деколтето.
При мазна кожа използвайте ексфолианта 2-3 в седмицата. При нормална ексфолриайте кожата най-много два пъти, а при много суха кожа – 1 път в седмицата.