Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
БамяБамя
Бамята е една от най-старите култивирани зеленчуци на земята. Бамята е растение, което произхожда от Африка. Пренесена е в САЩ от африканските роби преди около 3 века и бързо добива популярност. Според хронистите, султаните...
БамяБамя
В дерматологията и козметиката бамята се използва като основа за маски за кожа. Екстрактът от плодове облекчава лющенето и възпалението на кожата, изравнява тена....
Съхранение на бамяСъхранение на бамя
Бамята е растение, отличаващо се със слаба съхраняемост. Поради това е добре да се консумира прясна, възможно най-бързо след прибирането на реколтата й. За да я запазите за по-дълго обаче, можете да пробвате някой от следните...
Как се приготвя бамяКак се приготвя бамя
6
Бамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Той расте във всички средиземноморски страни, а също така и в много други места на планетата. Стръкчетата бамя растат върху храсти и изглеждат като зелени чушки...
Кисела бамяКисела бамя
1
Изберете крехка и млада бамя, измийте я и я бланширайте, докато промени цвета си леко. На дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята....
Панирана бамяПанирана бамя
Измийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
Пържена бамяПържена бамя
Измийте бамята, махнете дръжките и я подсушете. Нарежете на еднакви парченца. Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 5 минути. След това я отцедете в гевгир добре, като накрая пак попиете излишната влага. Разбийте...
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
2
Стерилизираната бамя е готова....
Маринована БамяМаринована Бамя
Приготвяме си буркани, като на дъното им поставяме оцета, солта, захарта и други подправки. Нареждаме бамята, като накланяме самия буркан, за да се уплътни добре. Между бамята поставяме скилидките чесън. Най-отгоре...
Консервирана БамяКонсервирана Бамя
1
Така приготвената бамя в обръщате няколко дни, за се консервира от аспирина и оцета. Консервираната Бамя е готова....
Пикантна бамяПикантна бамя
Към тях прибавяме измитата и почистена бамя и оставяме на котлона за още 15 минути. Заливаме с вода и варим на тих огън до омекване на бамята....
Бамя - туршияБамя - туршия
Измиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее....
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
Стерилизираната бамя е готова....
Панирана бамяПанирана бамя
Измийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
Пържена бамяПържена бамя
При поднасяне посолете пържената бамя....
Салата от бамяСалата от бамя
Почистете бамята и я поръсете със сол. Оставете я да пусне соса си за около 30 минути, след което я изплакнете. Сложете я в подходящ съд, добавете 2 с.л. вода и гответе под похлупак за 8-10 минути, като разбъркате един-два...
Бамя с хрянБамя с хрян
Изберете прясна и дребна бамя, измийте я и я накиснете за 10 часа в саламура от вода, оцет и сол. След това я измийте в течаща вода и подредете в буркани....
Гювеч с бамяГювеч с бамя
1
Почистете всички зеленчуци. Обелете и нарежете картофите на дребни кубчета. Патладжаните нарежете на кубчета, посолете ги и след 20 минути ги изплакнете и подсушете. Почистете фасула и бамята от дръжките. Загрейте...
Яхния с бамяЯхния с бамя
Почистете бамята и я накиснете във вода с малко оцет. Нарязаният на ситно лук се запържва с 2 бр. ситно нарязани домати. Прибавете брашното и когато запръжката е готова отцедете бамята и я прибавете към нея. Посолете...
Туршия с бамяТуршия с бамя
1
Изплакнете бамята, почистете опашките, като внимавате да не засегнете семенниците и каналите. Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. Поставете по един ред лук на дъното на приготвените буркани. Отгоре подредете бамята...
Пикантна задушена бамяПикантна задушена бамя
Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете за 1-2 минути семената от горчица, докато започнат да пукат. Добавете ситно нарязаните лук, чесън и люта чушка. Овкусете със сол и червен пипер и запържете до прозрачност на лука...
Свинско с бамяСвинско с бамя
Добавете почистената бамя, и ситно нарязаните консервирани домати. Овкусете със сол, черен и червен пипер и запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути....
Бамя с доматиБамя с домати
Измийте и почистете бамята. Доматите блаширайте за 30 секунди, потопете ги в студена вода, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Задушете нарязания ситно лук и праз в олиото, докато омекне. Прибавете в съда доматите, чесъна...
Супа от бамяСупа от бамя
Сварената супа от бамя оставете да се охлади за 5-10 минути и я застройте с разбитото яйце с млякото, като темперирате с бульона. Поднесете с прясно скълцан магданоз....
Плакия от бамяПлакия от бамя
Бамята се измива, изчиства и напръсква с оцет и малко сол и я оставяме да престои 5-10 минути. Нарязваме лука на дребно и доматите на кубчета и ги задушаваме с малко олио. След това добавяме и ситно нарязания чесън...