Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Бански старецМесото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.
Напълненото...
6
Бански суджукМястото задължително трябва да е сухо и проветриво, в противен случай рискувате да ви мухлясат суджуците. Сушат се 20-30 дни, в зависимост от времето и мястото....
2
Бански чомлекМоже да долеете и малко топла вода. Сложете капака на гърнето и го пъхнете във фурната да се пече за 4 часа на 170-180 градуса....
4
Бански Кукурини
Притискаме ги по средата, за да заприличат на панделки.
Пържим кукурините в загрята мазнина на 170 градуса, до златист цвят. Когато са готови, ги поръсваме с пудра захар.
Да ви е сладко!...
Бански суджук
Месото и карантията се нарязват и смилат. Поръсват се с подправките и се омесва кайма. Тя се разстила на тънък пласт и се оставя на хладно за 12 часа.
С полученото се пълнят здрави свински черва, които преди това са били...
Бански зелник
Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници:
1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца.
2....
Бански старецМесото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.
Напълненото...
6
Кървавица по бански
Провесват се да се сушат на проветриво място.
Кървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
Сарми по банскиСлед това се слага да се пече в умерена фурна за около 3 часа, като капакът на тенджерата се закрепя с тесто.
Банските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите....
3
Старец по бански
Щом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
Сирене по бански
Поставете сиренето цяло (може и натрошено) и наситнените люти чушки в глинен съд. Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути.
Отстранете...
Чомлек по бански
Залейте отгоре с виното и вода, запечатайте капака с тесто и го сложете да ври за 6 часа на тих огън....
Попарник по бански
Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина еднакви по големина топки. Намажете с масло и мас всяка топка и разточете на кръгче....
Как да замразим нахут
Ето как да замразите нахут и да го ползвате веднага, щом ви се прииска да хапнете кюфтенца от нахут, яхния с нахут или друго ястие....
Как да карамелизираме лукСложете олио на тигана да загрява. Щом е готово, пуснете вътре лука да се пържи. Трябва да хване златист захар.
Прибавете захарта и объркайте добре....
2
Как да изсушим дренки
Оставете ги да се отцедят. Целта на кисненето в подсолена вода е да се премахнат всички малки мушички.
Наредете дренките върху мрежа за сушене. Сложете мрежата на сянка, на подходящо проветриво място....
Сиренена каша по Бански
Натрошете овчето сирене и го сложете в пръстен съд. Нарежете доматите и чушките на кръгчета и ги наредете върху сиренето. Върху тях подредете парченца масло.
Сложете капак на съда и задушете за 15 минути. След това залейте...
Бански чомлек с пилешко
Пече се още около час и половина, или докато пилешкото месо започне да се отделя от кокала.
Бански чомлек с пилешко, който можем да сервираме със зимна салата....
Катино мезе по бански
Изчакваме течността да се изпари. Тогава добавяме пасираните домати, бульона, чубрицата, сол и черен пипер и нарязаната люта чушка.
Оставяме да къкри на среден огън десетина минутки....
Печен Джолан по Бански
По джолана се правят разрези и се разгъва, овкусява се със сол и пипер на вкус.
Слага се в глинен гювеч с нарязани картофи, лук, цели скилидки чесън и вино.
Свинският джолан се пече на 190-200 градуса до готовност,...