Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Десерт ХитДесерт Хит
4
Десертът Хит е готов....
Сладко от прозрачни ябълкиСладко от прозрачни ябълки
Ябълките се измиват добре, подсушават се и всяка ябълка се надупчва с клечка за зъби на десетина места. В голям широк съд се изсипва захарта, добавя се водата и се вари на бавен огън, докато захарта не се разтвори напълно...
Защо саксиите за орхидеи са прозрачни?Защо саксиите за орхидеи са прозрачни?
Прозрачна, но кафява или червена саксия няма да работи....
Бански КукуриниБански Кукурини
Когато са готови, ги поръсваме с пудра захар. Да ви е сладко!...
Бански чомлекБански чомлек
4
Нарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет. В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки...
Бански суджукБански суджук
2
Свинското месо трябва да е със сланинка по него, в противен случай суджуците ще са много сухи. Ако ползвате чисто свинско месо, вземете и 1 кг сланина към него. Черният дроб е по избор, може и без него....
Бански старецБански старец
6
Месото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе. Напълненото...
Бански зелникБански зелник
Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници: 1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца. 2....
Бански суджукБански суджук
С полученото се пълнят здрави свински черва, които преди това са били измити и изкиснати с подкислена вода. Напълнените черва се връзват с канап и се очакват на сухо и проветриво място....
Бански старецБански старец
6
Месото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе. Напълненото...
Чомлек по банскиЧомлек по бански
Нарежете телешкия джолан и го накиснете за 2 часа във вода. Измийте зеленчуците и ги поставете (без картофите) заедно с джолана и подправките в пръстен гювеч. Залейте отгоре с виното и вода, запечатайте капака с тесто...
Попарник по банскиПопарник по бански
Пресейте брашното и направете кладенче в него. Маята се разтваря в хладка вода и се сипва в кладенчето. Прибавете солта и яйцето. Замесете меко тесто. Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина...
Сирене по банскиСирене по бански
Поставете сиренето цяло (може и натрошено) и наситнените люти чушки в глинен съд. Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути. Отстранете...
Бабек по банскиБабек по бански
След май месец дръжте бабека по бански в дървена пепел....
Старец по банскиСтарец по бански
Щом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
Сарми по банскиСарми по бански
3
Банските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите....
Кървавица по банскиКървавица по бански
Кървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
Капама по банскиКапама по бански
6
Ястието се приготвя в голяма пръстена тенджера. Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте...
Капама по банскиКапама по бански
6
Ястието се приготвя в голяма пръстена тенджера. Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте...
Традиционно сирене по банскиТрадиционно сирене по бански
Сиренето по бански се поръсва се с черен пипер и се поднася....
Катино мезе по банскиКатино мезе по бански
Нарязваме месото на жулиени и го овкусяваме с черен пипер и сол. Запечатваме жулиените на тиган с олио и когато хванат златист загар от всички страни, прибавяме и бекона. Щом беконът се запържи, слагаме лука, почистените...
Бански чомлек с пилешкоБански чомлек с пилешко
Бански чомлек с пилешко, който можем да сервираме със зимна салата....
Агнешко печено по банскиАгнешко печено по бански
Месото се реже на едро и се пържи в олиото. Добавят се морковите, нарязани на кубчета. Добавя се запърженото предварително брашно и доматеното пюре. Всичко се залива с малко гореща вода и се оставя да къкри на бавен огън...
Сиренена каша по БанскиСиренена каша по Бански
Натрошете овчето сирене и го сложете в пръстен съд. Нарежете доматите и чушките на кръгчета и ги наредете върху сиренето. Върху тях подредете парченца масло. Сложете капак на съда и задушете за 15 минути. След това залейте...
Печен Джолан по БанскиПечен Джолан по Бански
По джолана се правят разрези и се разгъва, овкусява се със сол и пипер на вкус. Слага се в глинен гювеч с нарязани картофи, лук, цели скилидки чесън и вино. Свинският джолан се пече на 190-200 градуса до готовност,...