Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Кавказки чак-чакКавказки чак-чак
Готовият чак-чак се залива с горещия сироп и се смесва. Слага се в чиния и с ръце, потопени в студена вода, се придава форма на купчината – кръгла, овална, конусообразна или пирамидална....
60 чушки60 чушки
Смесете всички продукти за маринатата, като добавите и счукания аспирин. Кипнете я и охладете. Измийте зеленчуците и ги почистете. Нарежете чушките и морковите, карфиола разделете на розички. Подредете смесените зеленчуци...
Супа Добра женаСупа Добра жена
Пасирайте супата след това, сложете я отново да се загрее на котлона. Непосредствено преди поднасяне добавете сметана в купичките и по малко ситно нарязани магданоз и чесън по желание....
Вселената гине чак след 3.7 млрд. годиниВселената гине чак след 3.7 млрд. години
2
Дишайте спокойно! Вселената, към която принадлежи и нашата планета Земя, може и да спре да съществува, но след около 3.7 милиарда години. Успокоителната вест дойде от американски и японски астрофизици. Те поставят под...
Бански КукуриниБански Кукурини
След това от него разточваме тънка кора. С нож си изрязваме ивички с широчина от 5 см. Притискаме ги по средата, за да заприличат на панделки. Пържим кукурините в загрята мазнина на 170 градуса, до златист цвят....
Бански чомлекБански чомлек
4
Нарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет. В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки...
Бански суджукБански суджук
2
Свинското месо трябва да е със сланинка по него, в противен случай суджуците ще са много сухи. Ако ползвате чисто свинско месо, вземете и 1 кг сланина към него. Черният дроб е по избор, може и без него. Месото се нарязва...
Бански старецБански старец
6
Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе....
Бански зелникБански зелник
След като я извадим от фурната, леко напръскваме с вода и покриваме с кърпа за 15 минути. Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници: 1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца. 2....
Бански суджукБански суджук
Месото и карантията се нарязват и смилат. Поръсват се с подправките и се омесва кайма. Тя се разстила на тънък пласт и се оставя на хладно за 12 часа. С полученото се пълнят здрави свински черва, които преди това са били...
Бански старецБански старец
6
Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе....
Краят на света чак след 500 милиона годиниКраят на света чак след 500 милиона години
11
Според някои тълкуватели на календара на маите краят на света ще настъпи през 2012 година. С тази теория обаче не са съгласни български учени. Според тях това все някога ще стане, но няма да е по-рано от 500 милиона години...
Отвара след преяжданеОтвара след преяждане
Равни части от лайката, розмарина и ментата смесете. В друг съд сложете 4 с.л. от сместа и залейте с 1 литър гореща вода. Оставете да се запари за 10-15 минути и прецедете отварата. Сместа можете да овкусите с...
Правилно хранене на жената след 60Правилно хранене на жената след 60
Възрастта и храненето са тясно свързани, защото всяка възраст отговаря на определени промени в общото състояние на организма. Какво е характерното за възрастта над 60 години? В тази възраст хроничните заболявания все...
Чомлек по банскиЧомлек по бански
След това извадете готовия джолан, обезкостете го и го върнете пак в гювеча, като добавите и подготвените картофи. Запечатайте пак с тесто съда и доварете до готовност....
Попарник по банскиПопарник по бански
Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина еднакви по големина топки. Намажете с масло и мас всяка топка и разточете на кръгче....
Сирене по банскиСирене по бански
Поставете сиренето цяло (може и натрошено) и наситнените люти чушки в глинен съд. Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути. Отстранете...
Бабек по банскиБабек по бански
След това изплакнете със студена вода, поръсете с дървена пепел и окачете на проветриво място. След май месец дръжте бабека по бански в дървена пепел....
Старец по банскиСтарец по бански
След това измийте със студена вода, поръсете с дървена пепел и провесете на проветриво място. Щом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
Сарми по банскиСарми по бански
3
След това се слага да се пече в умерена фурна за около 3 часа, като капакът на тенджерата се закрепя с тесто. Банските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите....
Кървавица по банскиКървавица по бански
Кървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
Капама по банскиКапама по бански
6
Сложете яденето само да заври на печката, след което го задушавайте в умерено силна фурна най - малко 3 часа....
Капама по банскиКапама по бански
6
Сложете яденето само да заври на печката, след което го задушавайте в умерено силна фурна най - малко 3 часа....
Ястие След 10 годиниЯстие След 10 години
От средата на лука се отрязва по една шайба. Тя се карамелизира в малко зехтин с по щипка сол и захар. Към всяка порция се прибавят по 2 с.л. ситно нарязано предварително сварено шкембе и по 2 ситно нарязани гъби....
Чий кюфте с ледЧий кюфте с лед
Така продължаваме докато свърши ледът и се разтопи всичко хубаво, след този процес минава около половин час....