Ананасът е вкусен и полезен тропически плод, които много обичаме да похапваме. Как лесно да стане това?
Как се бели ананас?
Отрежете горната и долната част на плода. Обелете ананаса, започвайки от горната част, поставете ножа на около 1 см от кората и го движете надолу по извивките на плода.
Завъртете ананаса и след това повторете това, докато се отстрани цялата кора.
Отстранете внимателно остатъците от кората.
Как се реже ананас?
За кубчета и резени:
Разполовете ананаса. Поставете го върху кухненска дъска с плоската страна надолу. Разрежете по средата с остър нож, след това разполовете отново.
Отстранете сърцевината, изрязвайки я под ъгъл. Нарежете в желаните форми.
За рингове:
Нарежете ананаса, така че да получите филийки с дебелина около 1 см.
Отстранете сърцевината с кръгъл резец за бисквитки, малка чаша или капачка от бутилка с диаметър около 2-3 см. Ако не разполагате с никое от изброените, може да използвате и кухненски нож.
Как да разберете дали ананасът е узрял?
Когато избирате ананас, вземете го и помиришете долната му част. Ако има сладък аромат на пресен сок, значи е идеален за консумация. Ако не мирише на ананас, не е добре узрял. Неприятният мирис е сигнал, че плодът е презрял и вече не е годен за консумация.
Зрелият ананас е твърд, не мек. Листата трябва да са свежи, а не изсъхнали. Цветът може да бъде зеленикав, златист или смесен.
Когато купувате ананас, избирайте добре, тъй като ананасът не продължава да зрее след като е откъснат. Той може да придобие по-наситен цвят и да омекне, но захарите няма да се променят и няма да бъде по-вкусен, ако го оставите по-дълго преди консумация. Ако нямате възможност да го хапнете веднага, съхранете в хладилник.
Ако обичате ананас, разгледайте нашите рецепти за палачинки с ананас, пълнен ананас, сладкиш с ананас, пиле с ананас и много други.