Ezine.bg»Съвети»Нормално ли е розите да боледуват след пресаждане?

Нормално ли е розите да боледуват след пресаждане?

Нормално ли е розите да боледуват след пресаждане?

Нормално е розите да боледуват след пресаждане, след като бъдат преместени на ново място. Те могат да проявят симптоми на стрес като увяхване, пожълтяване на листа или забавен растеж. Осигуряването на подходящи грижи, като подходяща вода, слънчева светлина и хранителни вещества, може да им помогне да се възстановят и установят в новата си среда.

За да помогнете на розите да се възстановят от шок след пресаждане, изпълнете следните стъпки:

Поливане на розите след пресаждане

Уверете се, че растението получава достатъчно вода, но избягвайте преполиването. Поддържайте почвата постоянно влажна, а не мокра. Дълбокото поливане помага за насърчаване на растежа на корените.

Мулчиране на розите след пресаждане

Нанесете слой органичен мулч около основата на растението. Това помага да се запази влагата, да се регулира температурата на почвата и да се предотврати появата на плевели.

Слънчева светлина на розите след пресаждането

Поставете розата на място, където получава подходящото количество слънчева светлина въз основа на нейния сорт. Повечето рози предпочитат пълно слънце.

Подрязване на розите след пресаждане

Подрязвайте всички мъртви или повредени клони, за да намалите стреса върху растението. Избягвайте обаче силното подрязване на розите веднага след пресаждането.

Торене на розите след пресаждане

Използвайте балансиран тор за рози с бавно освобождаване, за да осигурите основни хранителни вещества на растението. Избягвайте прекомерното торене, тъй като това може допълнително да стресира растението.

Време за пресаждане на розите

В идеалния случай трансплантирайте розите по време на сезона им на покой, или през късна есен, или в началото на пролетта, когато растат по-слабо.

Може да отнеме няколко седмици до месеци, докато болната розата се възстанови напълно след пресаждане и започне отново да расте енергично.

Не забравяйте, че всяко растение е различно и е възможно не всички рози да покажат тежък шок от трансплантация. Правилната грижа и внимание ще увеличат значително шансовете за успешно възстановяване.

Вижте още:

- Зазимяване на розите в двора;

- Поливане на градинските рози;

- Колко често се поливат розите;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати