Как се лекува стомашно-чревен вирус?

Как се лекува стомашно-чревен вирус?

Стомашно-чревните вируси могат да ни нападнат по всяко време на годината, но като цяло са по-чести в разгара на лятото. Обикновено тези вируси се характеризират с разстройство, повръщане, треска, гадене и др. Стомашно-чревните разстройства възникват в резултат на възпаление на лигавицата на храносмилателния тракт.

Това състояние може да продължи от няколко часа до една седмица, като продължителността му се определя от причините за появата, личния имунитет, както и предприетото лечение.

Първата стъпка в лечението на стомашно-чревен вирус е отказът от храна и напитки в рамките на поне 12 часа. В случай, че вирусът е придружен с остра диария обаче, не бива да спирате да пиете вода, а напротив.

Трябва да приемате постепенно и на малки глътки вода, неподсладен чай, електролитни разтвори и др.

Втората стъпка в лечението на стомашно-чревните вируси е да се опитате да се захраните с храни, които ще ви помогнат да преодолеете разстройството. Първия ден от захранването са позволени само солети, солени бисквити и обикновени бисквити.

Ако тази храна се приеме от болния без проблеми, позиви за повръщане или засилване на диарията, към менюто се прибавя малко кисело мляко, както и варен картоф или ориз, които са подправени само с малко сол.

Постепенно към дневното меню се прибавят сирене, макарони, сварени яйца, докато постепенно се въведат всички храни. Важно е това да става постепенно, защото прекалено бързото въвеждане може да обостри диарията и да ви върне в изходна позиция.

Докато болният се бори със стомашно-чревния вирус, той трябва да си остане вкъщи, по възможност в леглото, където да налага на корема си загряващи компреси. Важно е спазването на висока лична и обществена хигиена, употребата на дезинфекциращи сапуни и препарати.

Част от лечението на стомашно-чревен вирус е приемът при нужда на нестероидни противовъзпалителни препарати (парацетамол, ибупрофен), както приемът на пробиотици и пребиотици.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати