Гъбите са и много полезни, и много вкусни. Дали обаче са полезни за консумация от бременни жени, ще разберем в следващите редове.
Може ли една бременна жена да яде гъби? Отговорът е да. Трябва обаче да избягвате сурови гъби, защото те са канцерогенни. Има и друг момент- не всички гъби могат да се консумират от бременни жени.
- Ако са варени или сушени, гъбите са добри за консумация от бременни. Това се дължи на факта, че са много хранителни и съдържат много витамини, минерали и микроелементи.
Ползи от гъбите по време на бременност
Гъбите съдържат всички необходими хранителни вещества, които са полезни за растежа на бебето. Когато ги добавите към вашето меню, предават ползите си и върху плода. Ето и кои са причините, поради които трябва да ги включите в менюто си, ако сте бременна:
1. Съдържат изключително много витамин В - гъбите са естествен източник на витамини от група В, а в това число влизат и тиамин / В1/, рибофлавин / В2/, ниацин / В3/ и пантеонова киселина / В5/, а те са много полезни за бременната жена и нейното бебе:
- Тиаминът и ниацинът подпомагат развитието на мозъка на бебето, премахват умората и дават енергия;
- Рибофлавинът подпомага поддържането на здравето на кожата, подобрява зрението и развитието на костите, мусколите и нервите;
- Пантеоновата киселина пречи да се появят проблеми с храносмилателната система;
2. Витамин D, който се съдържа в гъбите, подпомага здравината на костите - когато има недостатъчно количество в организма по време на бременност, това може да доведе до умора, болки в гърба, слабост на костите и депресия. Когато добавите гъби към вашата диета, те ви снабдяват с нужното количество от този витамин. Той подпомага по-лесното абсорбиране на калция в нашият организъм, подпомага образуването на здрави кости и зъби на бебето;
3. Гъбите са богат източник на фибри и протеин:
- Протеинът е нужен за развитието на вашето бебе, защото подпомага образуването на мускулна маса;
- Фибрите от своя страна пречат да се образуват състояния на раздразненост като запек и умора, защото ви поддържат активни;
4. Гъбите съдържат желязо, което увеличава нивата на хемоглобина - вашето тяло има голяма нужда от хемоглобин, особено, когато сте бременни, защото обемът на кръвта се повишава. Гъбите са добър източник на желязо, което подпомага произвеждането на хемоглобин и червени кръвни клетки както в бременната жена, така и за развиващото се бебе;
5. Гъбите съдържат антиоксиданти, които подпомагат имунната ни система - антиоксидантите селен и ерготионеин, които съдържат гъбите, увеличават имунната система и ви предпазват от болести и в добро здраве, докато сте бременни. В тях също има цинк, калий и селен, които стимулират растежа и развитието на бебето;
Гъби, които може да консумирате, докато сте бременни:
- бяла гъба;
- гъби шийтаке;
- манатарки;
- истински гъби от морел;
- кестенови гъби;
Гъби, които не трябва да консумирате по време на бременност:
- Вълшебни гъби - тези гъби съдържат псилоцибин, който е химично вещество, което изменя активността на мозъчната активност и засяга плода. Не трябва да ги консумирате, дори когато кърмите;
- Гъби с чадър - гъбите, които са с формата на чадър, са с млечни хриле, бели пръстени и някои петна. Те са ярки на цвят;
- Фалшиви смолици - тези гъби са набръчкани и са с капачки, които имат неправилна форма.
Какво трябва да знаете, когато купувате гъби, докато сте бременни:
- Винаги купувайте пресни гъби, по които няма натъртвания и гниещи участъци;
- Ако купите консервирани гъби, гледайте за срока на годност;
- Измийте гъбите и ги гответе правилно. Не яжте в никакъв случай сурови гъби!