Всеизвестен факт е, че истинският мед се захаросва /кристализира/, по това можем да разберем, че е без примеси.
Захаросването на меда се получава по различно време, а гроздовата и плодовата захар са в главна роля това да се случи.
Как да втечним захаросан мед лесно в домашни условия?
Медът се втечнява на водна баня и никога пряко на котлона. Температурата на разтопяване играе огромна роля, тя не трябва да надвишава 40 градуса, за да не се изгубят полезните свойства на меда.
Винаги предпочитайте захаросан мед и го разтопявайте на водна баня, защото търговците понякога втечняват меда на висока температура и по този начин се губят полезните съставки.
Разтопяването е много лесно,трябва ни дълбок съд, вода, буркан със захаросан мед и дървена лъжица. Бурканът с мед се поставя в съдът и се налива вода до средата му. Котлонът се държи на слабо и се разбърква от време на време с дървена лъжица, за да не се окислява от металната.
Разтопяването не е бърз процес, това става бавно, не трябва да ври със сила. Трябва да се внимава да не попадне вода в меда по време на разтопяване.
След като вече е разтопен медът, той отново може да се захароса, но този процес ще е по-бавен.