Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Популярни родопски специалитети
Ето няколко от най-известните родопски рецепти, които ще ви пленят едновременно с простотата си и превъзходния си вкус....
Родопски Дудник
В купичка счукваме яйцата и прибавяме сол. Разбиваме ги за минутка-две на ръка.
Към разбитите яйца прибавяме киселото мляко и отново разбъркваме.
Добавяме и сухите съставки като содата и брашното.
Получава се...
Родопски марудници
Родопски марудници, които да гарнирате със солена или сладка плънка.
Разбъркват се яйцата със захарта и солта. Содата се прибавя към киселото мляко и след като кипне, се добавя към яйцата....
Родопски колачета
Готовите родопски закуски разположих в чиния и леко намазах с масло горната им страна. Тигана намазах с още малко олио и продължих с изпържването и на останалите. При мен се получиха 18 бр. родопски колачета....
Родопски Милинки
Намазваме топлите Родопски Милинки с масло и ги оставяме за 5-6 минути, преди да сервираме....
Родопски бухти
Родопски бухти за любителите на пухкави мекици, тиганички и други тестени закуски.
В киселото мляко разтворете содата бикарбонат, разбъркайте добре и оставете настрани. Содата ще се активира и млякото ще шупне....
Родопски качамак
В литър вода се разтваря брашното.
А другият литър вода се слага да заври заедно с маслото.
Като заври, постепенно се добавя разтвореното брашно.
Постоянно се бърка, докато се сгъсти.
Изсипва се в тава и се...
Родопски кашникТавичка се намазва с масло.
Отделно се разбърква брашното с водата и сол. Сместа се изсипва в тавичка и отгоре се нареждат ситно нарязани картофи.
Ястието се пече до 180 градуса.
Готовият кашник се поръсва с кашкавал...
1
Родопски бухтички
Извадете родопските бухтички върху кухненска хартия и оставете леко да се охладят....
Родопски гюзлеми
*Родопските гюзлеми могат да се приготвят и без мая, тогава се мажат с масло и мас много обилно, за да не станат сухи....
Родопски Кешкек
Загряваме маслото, в него за 4-5 секунди запържваме останалия червен пипер и поливаме родопския кешкек отгоре.
Сервираме кешкека веднага....
Родопски Голеник
Почистваме спанака, нарязваме на ситно и леко задушаваме в маслото.
Към него добавяме ориза с малко вода.
Оставяме така да къкри, докато самият ориз поеме водичката.
Счукваме яйцата, поставяме подправките и разбъркваме...
Родопски рогчета
Докато загрява фурната, Родопските рогчета втасват още веднъж и печем до зачервяване.
Рецептата е на Иван Звездев....
Родопски локумкиРазтопяваме свинската мас и към нея добавяме солта, 1 ч.л.л захар, яйцето и газираната вода. Разбиваме и малко по малко добавяме брашното, смесено с бакпулвера.
Омесваме меко тесто и го оставяме за 15 минути настрани....
1
Родопски пататникНастържете почистените картофи и лук на по-едро ренде. Изцедете излишната течност, ако е прекалено много. Овкусете сместа с джоджена и сол на вкус.
Отделно разбийте яйцата с олиото и черния пипер и объркайте към картофите...
1
Родопски сарми
Затиснете отгоре с чиния и сложете родопските сарми да се варят на слаб огън, докато останат на мазнина....
Родопски колациРазтворете содата в киселото мляко. Добавете солта, захарта, разбъркайте постепенно с брашното и накрая чукнете яйцата. Трябва да се получи по-гъсто кексово тесто, като при нужда се добавя още малко брашно.
Оставете да...
15
Родопски мекициГотовите родопски мекици поднесете, поръсени с пудра захар и добавка по желание....
25
Родопски сандвич
Изпържете яйцата на очи в тефлонов тиган с малко олио. Смесете боба, доматеното пюре, подправките и чилито. Изпечете филийките в тостер. Редувайте филийка, ред от бобената салата, яйце, филийка, боб и отново яйце....
Родопски кюфтетаСмиламе трите вида месо на месомелачка. Слагаме го в купа. Нарязваме на дребно лука, гъбките и магданоза, и ги слагаме при смляното месо.
Рендосваме кашкавала на ренде и слагаме и него в каймата. Прибавяме едно сурово...
1
Родопски прасникМесото се сварява напълно в солена вода, след това се нарязва на парчета и се накъсва.
Картофите се обелват, измиват, слагат се в тенджера и се налива вода, колкото да ги покрива (един пръст над картофите), след като...
2