Ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Жабурене с кокосово масло - защо и за какво помага?

Жабурене с кокосово масло - защо и за какво помага?

Кокосово масло

Жабуренето с кокосово масло е народен метод, който се използва от хиляди години.

Пригответе една супена лъжица кокосово масло, изсипете количеството в устата си и жабурете в продължение на 15-20 минути.

Основните ползи от жабуренето с кокосово масло са, че то унищожава бактериите и освежава дъха.

Имаме стотици различни видове бактерии в устата. Всички тези бактерии образуват плака върху зъбите.

Наличието на плака е напълно нормално, но ако излезе извън контрол, може да предизвика различни проблеми, включително лош дъх, възпалени венци, гингивит и кариеси. Ето още ползи от жабурене с кокосово масло:

Кокосовото масло може да намали броя на вредните бактерии в устата

Усмивка

Стрептококус мутанс е една от основните бактерии в устата на човека и е виновник за натрупването на плака и кървене на венците.

Според едно проучване, жабуренето с кокосово масло за 10 минути всеки ден значително намалява броя на Стрептококус мутанс в слюнката само за две седмици.

Кокосовото масло може да намали плаката и гингивита

Гингивитът се причинява от възпаление на венците и възниква, когато имунната система започне да атакува бактериите в плаката.

Ежедневното жабурене с кокосово масло може значително да намалява риска от гингивит.

Кокосовото масло може да намали лошия дъх

Лош дъх

Лошият дъх, известен още като халитоза, в много случаи е причинен от миризмата на химикали и газове, произведени от бактериите в устата. Халитозата обикновено се свързва с инфекции, гингивит и лоша орална хигиена.

Ако се отървете от някоя от тези бактерии и подобрите цялостното състояние на устната кухина, намалявате вероятността от лош дъх.

Недоказани ползи и погрешни схващания за кокосовото масло

Едно често твърдение е, че жабуренето с кокосово масло може да помогне за избелване на зъбите. Понастоящем обаче няма проучвания, които да потвърждават тази теза.

Някои хора вярват, че жабуренето с кокосово масло е вид детоксикация, която извлича токсините от кръвта. Отново няма доказателства, подкрепящи тази идея.

И накрая, няма научни доказателства, за това, че кокосовото масло помага за лечение на болести, различни от тези, които засягат устната кухина.

Независимо от всичко това, жабуренето с кокосово масло е отлична допълнителна стратегия за подобряване на устната хигиена. Определено си струва да опитате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest