Ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Колко често трябва да се мие косата

Колко често трябва да се мие косата

Миене на коса

Има безброй митове относно това колко често трябва да се мие косата. Според някои това трябва да става ежедневно, според други 2 пъти в седмицата, а според трети - 1 път седмично е напълно достатъчно.

Бихте се изненадали, че дори има митове, гласящи, че миенето на косата трябва да става по график - започнеш ли веднъж да я миеш в 8.38 ч. сутринта, то всяко следващо измиване трябва да е също точно в 8.38 сутринта. Както са казали от Господари на ефира Гледам и не вярвам на ушите си...

Честотата на миене на косата зависи от вашия тип коса и скалпа ви, както и кога самата коса има нужда от измиване. Това означава, че дори да е препоръчително да миете гривата си по-рядко (ако сте със суха коса например), нищо не ви пречи да го правите и по-често, когато сте я изцапали инцидентно.

Сега да преминем към типовете коса и скалп. Ако Майката природа ви е дарила със суха коса, то е по-добре да я измивате по-рядко. Когато използвате шампоан, вие премахвате себума от косъма, който има защитна функция. Резултатът е, че след като го измиете, скалпа, както и косъма ви, се изсушават.

Особено нежелан ефект, ако вече сте със суха коса. В тези случаи е препоръчително използването на балсам за коса или специални маски за суха коса, които донякъде ще неутрализират изсушаващото действие на шампоана.

Маска за коса

Това правило важи и при боядисване на косата. От боята тя ще стане по-суха и запазването на себума е от съществено значение за добрият ѝ вид. Освен това колкото по-често прибягвате до миене на косата си, толкова по-бързо ще падне боята от нея. Надали желаете да постигнете този резултат.

Точно обратното ще е, ако имате мазна коса, защото в такива случаи целите именно нейното изсушаване. Можете да я измивате всеки ден, ако имате желание.

Особено облагодетелствани ще сте, ако имате нормална коса и нормален скалп. Тогава спазвайте правилото на дерматолозите, че е по-добре по-рядко да пристъпвате към миене на косата си, отколкото по-често. Но в крайна сметка си е въпрос на личен избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest