Защо котката хапе?

Агресивните котки хапят

За кучетата е характерно това, че хапят, а за котките, че драскат с нокти. Но котката също хапе и то често. Какви са причините котката да хапе? Защо понякога хапе и стопанина си? На тези въпроси ще опитаме да дадем отговор, за да видим кое поведение на човека провокира котката да хапе.

Защо котката хапе?

За да стане котката агресивна, това не се дължи на лош нрав, а има своите обективни причини. Ето възможностите:

- Котето пораства, то е младо и жизнено. И има нужда от игра. Игривостта често се изразява в хапане на стопанина, но то не може да причини сериозни наранявания, защото всъщност представлява леко захапване, без котето да забива зъби в плътта;

- Ако не галите своя домашен любимец по правилния начин. То си играе, иска внимание, но ако го притискате силно или пречите на движенията му, котето се изнервя и захапва стопанина си;

- Ако си имате работа с разгонена котка, хормоните я карат да се държи агресивно. Тогава е възможно захапването да нарани човека, който се занимава с нея.

Затова е нужно всеки стопанин да е наясно за причините, поради котката му е нервна и предупредително маха с опашка, защото може да последва стремителна атака и ухапване.

Причина за нервността и агресията на пухкавия ни приятел може да бъде и всяка неочаквана промяна. Котките обичат ежедневието им да върви монотонно, в познатото им русло и всяко излизане от зоната на комфорт за тях, може да стане причина за агресия.

Особено силна тя може да бъде при резки промени като смяна на жилище, присъствие на друго домашно животно, което застрашава нейната територия, или нов член на семейството. Причината може да бъде поради някаква болка, която котето изпитва на определено място и допира до него поражда съответна реакция.

Как да се реши проблема с хапането при котката?

Има различни причини котките да хапят

Привикването към промени в жизнената среда трябва да бъде внимателно и плавно, извършено с много търпение, за да не възникват стресови ситуации, на които котката реагира с хапане.

Кастрацията е разрешението на агресията поради разгонване.

Посещението при ветеринар ще избави котето от страданието при случай на нараняване, а стопанина от ухапване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest