ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Защо котките бягат от дома си?

Защо котките бягат от дома си?

Избягала от дома сиамска котка
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
3.90 лв.
Виж ››

Котките са известни като териториални животни. За разлика от кучетата, които са готови да следват своя стопанин навсякъде, котките разглеждат дома като своя крепост и рядко напускат за дълго време неговите предели. Въпреки това има случаи, в които мъркащите любимци буквално се изпаряват жилището на стопаните си. Какви са причините котките да бягат от вкъщи?

Промени в дома

Има няколко причини за това спонтанно поведение на пухкавите животни. Промяна в местообитанието на животното е сред водещите фактори. Това включва разместване в жилището, ремонт, промяна на котешките принадлежности. Дори появата на нов член в семейството може да обърка домашния любимец. Котките са изключително чувствителни към промени и изживяват тежко всяка новост. Ако питомецът не разпознава своя дом, той може да забегне.

Разгонване

Желанието за размножаване също може да доведе до бягството на вашия питомецът. Ако котката ви не е преминала през процедура за кастриране, при разгонване може да се отправи на любовно турне и да я няма с дни.

Придирчивост към котешката храна

Причина котката да избяга от дома е нейният своеобразен бунт към храната, която ѝ предлагате. Ако в къщата на съседите писаната е посрещана с по-богато и разнообразно меню, не се изненадвайте, че предпочита да гостува на друго семейство. За да избегнете този проблем, предлагайте на животното домашни котешки лакомства, а не само купена котешка храна.

Грубо отношение на стопаните

Друг фактор, допринасящ за решението на котката да избяга, може да е неправилното поведение на някой от семейството. Ако животното е малтретирано или гонено, не се учудвайте, че избягва компанията на близките ви. При подобни ситуации трябва да се отнасяте по-нежно и дружелюбно към зверчето, за да спечелите отново доверието му.

Любопитство

Избягалите котки обичат да се скитат навън

Въпреки че много котките предпочитат да прекарват ежедневието си в хоризонтално положение, има и такива, които се изживяват като изследователи. Те изучават света с огромен интерес и лесно предприемат пътешествия в съседни пространства. Ако не станат жертва на недобросъвестен човек, обикновено избягалите котки се завръщат у дома след няколко дни или седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest