ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Кои растения плашат молците?

Кои растения плашат молците?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
1691017
Молец
Антибактериален пречиствател за въздух за 30 m² с 2 скорости
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Антибактериален пречиствател за въздух за 30 m² с 2 скорости
59.00 лв.
Виж ››

Сред красивите пеперуди една се отличава рязко със скромния си и невзрачен вид. Това е домашният молец – един от кошмарите в дома, любител на естествените тъкани, храни и какво ли още не. Въпреки че напоследък не се срещат често, молците са обект на борба от векове. Днес има много химични средства за борба със всякакви вредители, но преди да напълним дома си с химия, можем да опитаме със старите изпитани и безопасни природни средства.

Всеки трябва да знае, поне като превенция, кои билки и цветя могат да защитят дома от молци и как точно трябва да се използват. Отблъскващите растения не убиват насекомите, а само ги плашат с миризмата си. Антените на молците са изключително чувствителни и долавят дори малки концентрации на миризми. Така че, силните миризми са в състояние да изгонят молците надалеч.

Летящите из дома молци са главно мъжки, женските предпочитат да се крият по дупки и гънки на дрехи и основно да пълзят. Основният враг е ларвата на молеца – с развитите си челюсти тя е в състояние да прегризва тъканите, та дори и полиетиленовите пликове.

Кои са растенията против молци? Тъй като ароматът в случая е силно оръжие, то логично растенията, богати на етерични масла ще особено ефикасни за целта. Освен че трябва да знаем кои са тези растения, важно е да се знае и кои техни части са най-богати на етерични масла – корени, листа, цветове, семена и пр. Човешкото обоняние обаче не е никакъв критерий, тъй като обонянието на молците е към 100 пъти по силно. Да вземем за пример кестените – ние не усещаме техния аромат, но молците веднага бягат от тях.

Билки и цветя можем да си наберем сами, да отглеждаме вкъщи в саксии или градина или пък да си ги купим. Една от най-добрите билки за борба с молците е пелинът и най-вече горчивия бял пелин. Клончета от него могат да се изсушат и поставят в гардероби и шкафове или да се нарежат и с тях да се напълнят малки торбички, които да се разпръснат навсякъде.

Има и много декоративни видове пелин, които могат да се отглеждат в саксии в дома. Друг интересен метод е да се добави силна отвара или алкохолна тинктура от билките към водата за изплакване на дрехите и така да ги предпази от вредителите.

Има много билки, които отблъскват молците

Друга добра и изпитана билка против молци е жълта комунига. Изсушени стръкове от билката се слагат между дрехите, като междувременно носят и приятен аромат. По подобен начин може да използвате здравец, стръкове риган и мащерка, лавандула цвят, лайка цвят, вратига цвят, плод от конски кестен, бял и жълт равнец цвят и др. Цветята, които отблъскват молците, са лилиум, мушкато, мирта, плектрантус.

Има мит, че молецът е всеяден, но е доказано че молците се хранят само с неща, в които се откриват плесенни гъби. Затова, важно е след като изплашим насекомите, да направим така, че те да не се връщат в дома. Затова е добре дрехите да се прибират абсолютно сухи и чисти, както и да не държим храни с изтекъл срок и плесени.

Добре е помещенията да се проветряват редовно, а шкафовете да се почистват с отвара от билки или оцет. Препоръчва се във всеки гардероб и шкаф да има торбички с ароматни билки, стръкчета билки или да се напръска с етерични масла, като те трябва да се подновяват постоянно. Съхраняването на подправки е добра да става в стъклени и други плътни съдове, които не запарват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest