ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Няколко съвета, ако искате да си вземете котка

Няколко съвета, ако искате да си вземете котка

ХрисиХриси
Новак
31216
Котка за домашен любимец
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Ако най-накрая е дошъл моментът, в който сте твърдо решени, че сте си вземете домашен любимец и искате това да бъде писана, трябва да имате предвид някои неща, свързани с грижите за котката. Става дума за живо същество, изискващо грижи и внимание, така че е необходимо да сте подготвени за отговорността, която следва.

Най-напред, решете дали искате да си вземете малко котенце или котка в по-напреднала възраст. Има разлика, тъй като, докато е малко, животното има нужда от повече грижи, изразходва повече енергия и вниманието ви ще бъде ангажирано непрекъснато.

Хубавата страна на нещата е, че ще възпитате котката и ще я научите на добро поведение. Плюсът да си вземете любимец бебе е, че той ще отрасне с вас и ще възприеме вашите правила на държание.

Възрастните котки също изискват грижи, тъй като тогава са в разгара на силите си. Те обичат да бъдат обгрижвани, да си играят и да правят поразии.

Разликата е, че котката в зряла възраст ще има изградено собствено поведение и ще ви бъде по-трудно да я отучите от навиците ѝ, ако те не ви допадат.

Все пак, приемете това като забавно предизвикателство. Правите добро, което светът и новият ви домашен любимец със сигурност ще оценят.

Котка

Ще познаете, че котката е възрастна, когато тя не се заиграва толкова, когато единственото, което иска е да спи и да си почива. Тя е по-кротка и гальовна.

Приятна компания, която винаги ще се настани в скута ви, когато я извикате и имате нужда от приятел. Да предположим, че сте определили възрастта на котката, време е за пола.

Мъжка или женска котка да изберете? Всичко зависи от това дали има други котки у дома и дали искате да имате котенца. Всъщност, що се отнася до второто, това би могло да стане и при двата пола.

Ако не желаете малки или у дома има други животни, е хубаво да помислите за кастрация на животното. По този начин, котката ще бъде спокойна, няма да има период, в който да бъде раздразнителна и ще си спестите още поне 3-4 мяукащи гърла вкъщи.

Без значение каква котка ще си вземете, важно е да ѝ отдаване необходимото внимание и грижи. Посещавайте редовно ветеринар, за да бъдете сигурни, че си имате една здрава и щастлива котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest