ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Признаци, че кучето има глисти

Признаци, че кучето има глисти

При съмнение, че кучето ви има глисти, заведете го на ветеринар
Мини ръчна шевна машина
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мини ръчна шевна машина
20.00 лв.
Виж ››

Чревните паразити могат да причинят тежко и животозастрашаващо заболяване. За голяма изненада на много собственици на домашни любимци, няколко кучешки и котешки паразити се предават и на хората. Ето защо разбирането на паразитните опасности за здравето, симптомите, лечението и превантивните мерки е важно за цялото домакинство, а не само за благополучието на вашия любимец.

Има много различни паразити – от кръгли червеи и тения, през кокоши или плоски червеи. Симптомите на повечето съвпадат, така че при проявлението им при вашия любимец не се бавете, а посетете ветеринар.

Кучетата с глисти могат да не показват очевидни външни признаци на инфекция. Нормалните движения на червата не изключват възможността от инфекция с паразити. Въпреки това, когато са налице признаци на глисти при кучетата, те могат да включват диария или кръв в изпражненията, промяна в апетита, опадване на козината, загуба на тегло и явни признаци на дискомфорт в корема или ректума, уголемяване на корема, скосяване на задните части и излишно облизване или дразнене около ануса. Някои паразити могат да причинят тежка загуба на кръв и дори смърт, особено при млади, слаби или недохранени кучета.

Понякога в изпражненията на заразените домашни любимци могат да се видят червеи. В изпражненията възрастните кръгли червеи и анкилостоми се появяват като малки до едри, почти бели до кафяви, паразити с форма на спагети. Човек е възможно да се зарази при контакт с кръгли червеи и анкилостоми.

Самите паразити изглеждат като малки, почти бели до жълтеникави сегменти в изпражненията или прилепнали към козината около гениталната област. Живите сегменти са бели, с дължина от 1 до 5 сантиметра и могат да се разширят и свият. Мъртвите червеи, които кучето е изкарало от организма си, наподобяват сусамови или оризови зърна и са с по-тъмен цвят.

Кучетата с глисти могат да са летаргични

Ако не се лекуват, червеите могат да повредят вътрешните органи на вашето куче и да доведат до загуба на съзнание и смърт. Ако подозирате, че кучето ви има глисти, заведете го в най-близкия ветеринарен кабинет. Повечето чревни червеи се лекуват лесно и вашият ветеринарен лекар ще ви предпише лекарство въз основа на диагнозата.

Болестта на сърдечния глист обаче може да бъде скъпа и трудна за вашето куче, така че най-доброто лечение е прилагането на месечно превантивно лекарство (което може да предотврати и други инфекции с глисти при кучетата). Консултирайте се с вашия ветеринар за препоръки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest