Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Пухкави животинчета, идеални за домашни любимци

Пухкави животинчета, идеални за домашни любимци

Пухкави животинчета, идеални за домашни любимци

Ако много ви се иска да си имате животинче, което да ви прави компания вкъщи, но не сте готови да се ангажирате с отглеждането на по-голямо, като куче или котка например, малките домашни любимци са идеален избор.

В днешната статия вижте тези три пухкави животинчета, идеални за домашни любимци. Вижте и грижите, които трябва да полагате за тях.

Зайчета

Питомните зайчета са умни, привързани и социални. Те се нуждаят от ежедневно общуване и занимания със своите собственици. Трябва да им се осигури достатъчно място, където да обикалят и скачат. При подходяща грижа продължителността на живота им може да е повече от 10 години.

Хранене на заек: Менюто на зайчетата включва основно сено и специализирана гранулирана храна. Също може да им се дават някои подходящи зеленчуци и плодове, трева и млади клонки.

Отглеждане: Зайчетата се отглеждат в специални клетки, в които се поставя талаш и са оборудвани със необходимите принадлежности. Зъбите на тези пухкави животинчета никога не спират да растат, затова те имат постоянна потребност да дъвчат нещо. Набавяйте им подходяща храна, минерални блокчета и играчки, с които да поддържат зъбите си.

Тези мъници сами се грижат за хигиената си и се поддържат чисти. Козината им се скубе ежедневно, затова се нуждаят се от редовно разресване или отстраняване на падналите косми с навлажнени ръце (което не им е любимо нещо). Друг основен момент е ежемесечното подрязване на ноктите им.

Хамстери

Пухкави животинчета, идеални за домашни любимци

Те са чудесни малки другарчета - завладяващи, социални и много активни и могат бързо да спечелят любовта ви. Средната продължителност на живота на хамстерите е само две до три години.

Отглеждане: Хамстерите имат нужда от подходяща клетка, която да е снабдена с необходимите принадлежности за хранене и поене, играчки за гризане. Малките гризачи са много бързи и пъргави същества и имат нужда от ежедневни физически упражнения, затова в клетката им трябва да има подходящи съоръжения, на които да изразходват енергията си (най-често въртящо се колело). Те сами се грижат за своята хигиена и винаги се почистват старателно, подобно на котките. Редовното почистване на клетката им е задължително.

Морски свинчета

Животни, които обичат да прекарват време със стопаните си. Добре е да си имат другарче друго морско свинче – препоръчва се да са две женски, или ако са мъжки да са братя. Съвместното отглеждането на мъжко и женско не е желателно, тъй като се размножават много бързо.

Хранене на морско свинче: Морските свинчета се хранят със свежи зеленчуци и плодове и със зърнени храни. Смеските съдържат различни семена и няколко вида гранулки, богати на витамини и полезни за храносмилането частици.

Пухкави животинчета, идеални за домашни любимци

Отглеждане: Морските свинчета имат нужда от достатъчно жизнено пространство. Клетката им трябва да е по–голяма, да има твърди дънo, което да е застлано с дървени стърготини или някаква друга безопасна настилка, като трева или сено. Малките гризачи обичат да се катерят и да се крият, затова може да се поставят играчки, като например ĸapтoнeни тpъби, празни кутийки, плacтмacoви тpъби, тyxли или ĸaмъни.

Зъбите на морските свинчета растат непрекъснато, затова е важно да им се осигуряват постоянно неща, които да дъвчат. В повечето случаи не може да се постигне пълно изтриване на зъбĸитe и се налага периодичното им подрязване от ветеринар.

Въпреки че морските свинчета се грижат за своята хигиена, е добре да ги къпете, когато е необходимо. Нуждаят се и от редовно четкане и месечно подрязване на ноктите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest