ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Красиви български имена за момиче

Красиви български имена за момиче

Аника ВойтАника Войт
Експерт
107418
Красиви български имена за момиче
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Избирането на име на детето е важна и отговорна задача. Това е сериозна стъпка, тъй като името може да повлияе на целия живот на бъдещия наследник.

Предлагаме ви кратък списък с избрани от нас красиви български имена за момиче.

Анна

Името Анна има еврейски корени, но е интересно, че през последните години се използва активно предимно в православни страни. Превеждайки това име от иврит, това означава смелост и сила. Но в християнството това име се тълкува малко по-различно - Божията благодат.

Качества, присъщи на момичетата с красивото име Ана са: интуиция, артистичност, гъвкавост, здраве, лидерство.

Бояна

От славянската дума - бой, името на Бояна може да се тълкува като смел, боен, воюващ, боен, боец. Според друга версия името Бояна се формира от славянското баят, преведено като разказвач, говорещ, пеещ.

Качества, присъщи на името: последователност, чувствителност, творческа реализация, здраве, лидерство.

Биляна

Име за момиче

Името на Билян е славянско, което означава чист, бял, свят. Качества, присъщи на името: постоянство, духовност, лоялност в любовта, организационни умения, добросъвестност, сила.

Вероника

Според легендата Вероника е била името на жена, която е избърсвала пот от лицето на Исус, когато е носел кръста, поради което понякога се интерпретира и като чист образ или истински образ. Качества, присъщи на името: проницателност, самочувствие, откритост, добросъвестност, жизненост, устойчивост. Вероника не е само българско име за момиче, а международно.

Дарина

Версията за славянския произход на името казва, че името означава подарък или "подарен". Качества, присъщи на името: дружелюбност, сила, самочувствие, доброта.

Дана

Името на Дана има няколко версии за произхода си. Една от тях сочи, че името е съкратена версия на имената на Богдан, Гордан, Йордан. Буквално преведено името означава мъдър, знаещ, учен. Качества, присъщи на името: дружелюбност, мощ, интелигентност, яркост.

София

Български женски имена

Името София е древногръцко и символизира мъдра жена. Интересно е, че в България това име придоби популярност едва миналия век. В миналото ни, името не е било популярно сред обикновените хора, а се е изпасвало само сред благородниците и другите висши класи. Качества, присъщи на името: чувствителност, способност за комуникация с хора, доброта, чувство за самочувствие.

Калина

Женското име Калина е славянско, получено от името на плода със същото име. Качества, присъщи на името: издръжливост, сила, лоялност в любовта, доброта, честност, сила.

Цветелина

Името на Цветелина е славянско, означава цвете, процъфтяващо, цъфтящо, красиво, светло, нежно. Качества, присъщи на името: откритост, непостоянство, гъвкавост, интуиция, лидерство, творческа реализация, сила. То е едно от най-красивите български имена за момиче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest