Ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Бромелия - грижа и отглеждане

Бромелия - грижа и отглеждане

Бромелия - грижа и отглеждане
Лампа с проектор дъга и за деца
Практичен аксесоар за вашия дом:
Лампа с проектор дъга и за деца
25.00 лв.
Виж ››

Екзотичните цветя предизвикват интерес и внимание. Независимо че повечето от тях са сложни за отглеждане заради трудната си природа, те са много популярни. Бромелията го доказва.

Необичайно красивото растение с ярки цветове краси домовете на много хора, независимо че изисква внимание и грижи. Твърдите листа, събрани в основата си на гъста розетка, от която излиза красивото цветно стъбло и незаменима гледка, заради която си струва труда и грижата.

Това прелестно цвете е епифитно растение, което означава, че получава храна не само от почвата, но и от въздуха и по тази причина може да расте и на бедни почви. Избира за подкрепа дървета и камъни. В домашни условия се отглеждат бромелии нискорастящите хибридни сортове, докато в природата могат да се намерят такива до 3 метра.

Единствен недостатък на цветето е, че цъфти само веднъж в живота си, но пък цъфтежът е дълъг, трае няколко месеца. За да се достигне до този момент, са нужни грижи и специален микроклимат, правилно поливане и системно пръскане.

Осветление - бромелията обича добре осветените места, но не пряката слънчева светлина, защото може да изгори листата. Обича места със западно и източно изложение.

Температура - това топлолюбиво тропическо растение изисква 25 градуса през лятото, а през зимата и по време на цъфтежа се нуждае от прохлада, 18 градуса и оптималната температура. Не толерира течението.

Поливане - поливането на цветето също е специфично, водата се излива директно в изхода. През топлия сезон цветята се поливат често, през 2 до 4 дни. През есента и зимата едно поливане седмично е достатъчно.

Влажност - оптималната влажност е нужно да бъде 60 процента. Цветето има нужда от системно пръскане. Може да се ползват и специални овлажнители.

Хранене - специалните течни комплекси за бромелия веднъж на всеки 2-3 седмици са подходящ избор за подхранване на цветето. Ако се използват други торове, те не трябва да съдържат мед и бор, защото тези микроелементи са токсични за бромелията. Разтворът също се поставя директно в изхода на листата, както при поливането.

Почва - кореновата система има нужда от хлабава и дишаща почва. Нейните компоненти са листата, торфът, пясъкът и хумусът. Може да се добавят и малко брезови въглища и иглолистна маса.

Грижи след цъфтежа - те трябва да се състоят в ускоряване растежа на млади филизи. Майчиният изход не се отстранява, докато новородените не укрепнат. Всички градинари казват, че основите проблеми с бромелията идват от неправилно поливане и затова на този момент се обръща най-голямо внимание като се съставя таблица на времето за подаване на вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest