ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Как да се отървем от розов лишей?

Как да се отървем от розов лишей?

Как да се отървем от розов лишей?
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Pityriasis rosea или още розов лишей е дерматологично заболяване, което протича доста остро. Буквалният превод от медицинското му название означава фини розови люспи. Те се получават от розовите петна, даващи специфичното залющване по периферията и липсата на рецидив.

Не е изяснена напълно причината за появата на розовия лишей. Според някои специалисти това е вирусно заболяване, тъй като се характеризира с цикличност, а освен това е изолиран човешки херпесен вирус от болни с това заболяване.

Има и схващане, че е резултат от алергия след обличане на нови неизпрани дрехи или мерене на дрехи в магазина.

Има съмнения и за автоимунен процес, по-точно автоалергия.

Най-често розовият лишей се наблюдава в млада възраст - от 15 до 35 години. Засегнатите се увеличават значително през пролетта и през есента.

Разпознаването на заболяването не е трудно. Най-непред се появява едно кръгло или овално петно, което е зачервено. То е от 2 до 5 сантиметра в диаметър. Розово е на цвят и с леко надигнат ръб. Центърът на петното е жълтеникав на цвят, а наоколо е розово и с малки розови люспи.

По-късно от няколко дни, до 2 седмици, по тялото се появяват множество розови петна. Те се разполагат симетрично по кожата на гърба и наподобяват елхови клони. Нарастват от размера на лещено зърно до този на монета. Засегнати са гърдите, корема, гърба и мишниците.

Преглед при дерматолог

Някакви специфични оплаквания не се регистрират, възможен е лек сърбеж. Болестта протича циклично и минава за месец - месец и половина, много по-рядко за 2-3 месеца. На местата на обривите остават кафеникави петна.

Това заболяване не е заразно, а за лечение на розовия лишей не се използват медикаменти. Болестта следва своя ход и преминава спонтанно от само себе си.

Тъй като оплакванията се засилват след баня, се препоръчва да не се търка тялото с гъби, да не се използват душ гелове на местата, където е засегнато, за да не се дразни допълнително обривът. Баните само с хладка вода са препоръката на дерматолозите. Добре е да се направи консултация с дерматолог, за да прецени има ли нужда от някакво лечение, ако са настъпили усложнения. Тъй като болестта не се предава, спазването на карантина не се изисква.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest