Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Интериор с макраме: идеи за стилен дом в бохо стил

Интериор с макраме: идеи за стилен дом в бохо стил

Denitsa GeorgievaDenitsa Georgieva
Новак
521
Интериор с макраме
Снимка: MikuAalto/pixabay.com

С голям акцент върху естествените материали, смели шарки и земни цветове, бохо декорът отразява индивидуалността. Това е освежаваща стъпка далеч от елегантната и минималистична естетика и вместо това предпочита по-спокойна атмосфера.

Бохемският дизайн започва през 19-ти век, започнат е от писатели и художници със свободен дух, които се вдъхновяват от пътуванията си по света. Бохо стилът стартира през 70-те години и днес се превърна в един от най-популярните стилове за домашният декор. Мислите ли да го съчетаете с макраме?

Избор на цветова палитра за вашето бохо пространство

Бохо декорът черпи вдъхновение от пейзажите и пътуванията толкова естествено, че цветовата палитра е доста земна. Като еклектичен стил, той не бяга от цвета. За да изберете цветове за бохо стая, използвайте неутрални, топли тонове като основа и след това добавете цвят с мебели, изкуство и аксесоари. Разнообразието е от ключово значение - уверете се, че използвате разнообразна комбинация от тонове в цялата цветова палитра, с равномерно разделение на по-тъмни и по-светли цветове.

Шарките и текстурите играят голяма роля в интериора в бохемски стил. Всъщност ще ви бъде трудно да намерите бохо стая, която няма тези елементи. Тъй като този стил е толкова здраво вкоренен в пътуванията, обичайно е да видите декори от много различни страни да се събират. Дръзки вълнени шарки, ръчно изработени плетени кошници и берберски килими са страхотни начини да започнете.

Шарките не трябва да са цветни и смели - опитайте да експериментирате с различни текстури и тъкани в неутрални меки мебели, които имат фини собствени шарки. Поставете одеяла, възглавници и килими в неутрални тонове за спокойно, крайбрежно усещане и добавете по-смели шарки след това

Каква е разликата между бохо и модерното бохо?

Бохо стил

Модерното бохо е смесица от съвременен стил и функционални мебели с традиционен декор, вдъхновен от пътуването. Традиционното бохо е малко по-спокойно и е предназначено за номадски начин на живот.

От макраме хамаци в средиземноморски стил до широка гама декорации за стени, които пускат корени от арабските традиции на тъкане и сложни закачалки за растения с пискюли, по-дълги от основата им, макрамето се превърна в неоспорима част от всеки дом в бохо стил.

Възникнало преди много векове и интегрирайки различни, несвързани култури, изкуството макраме получи втори (или трети) шанс през последните няколко години. Къщи, кафенета и дори малки офиси разполагат с поне един артикул, ръчно сплетен от обикновено бежов или бял шнур.

Нещо в тези сложни възли с дълги празни пространства между тях хваща окото. Дебели пискюли, разхлабени конци, комбинация от излъскани и недовършени детайли… Изкуството на макрамето пасва идеално както на модерната, така и на рустикалната среда.

Произходът на изкуството макраме

Смята се, че арабските тъкачи са първите, които усложняват простото изкуство на плетене. След като дълго време са използвали конеца само за практически нужди, арабите намират ново приложение на своето древно изкуство.

Викторианската епоха, която видя революционни пробиви в много аспекти на съвременният живот, включително изкуствата, отново стимулира интереса към макрамето. Сложното ръчно изработено макраме, бързо изпълни много домове. Макраме се използва за направата на покривки, завеси и покривки за легла. Често, макраме дантелата украсяваше, както домашното облекло, така и облекло за парти.

Копнежът по сложното изкуство за украса на жилището, обаче избледня с краят на епохата. Кратък период на възраждане на макрамето настъпва между 1970-те и 1980-те години.

Интересът към изкуството и занаятите на макраме се възроди сравнително наскоро. Сложно завързаните предмети, независимо дали става дума за закачлива закачалка за растения или изтънчен 3-етажен плаващ рафт от макраме, се появяват в модерните, бохо шик домове със светкавична скорост. Освен това макрамето разшири своята територия, добавяйки бижута и други аксесоари към своята колекция. И изглежда, че тази тенденция ще надделее за известно време.

Ето няколко идеи как можете да включите изкуството на макрамето в дома си и да превърнете жилището си в бохемско светилище.

Идеи от макраме за вашия бохо-шик дом

Интериор с макраме: идеи за стилен дом в бохо стил
Снимка: anastasi210/pixabay.com

Закачалка за растения от макраме

Най-популярните артикули за макраме за правене или закупуване - закачалките за растения за макраме незабавно преобразяват дома ви. Има нещо уникално в тези окачени саксии, често с дълги пискюли в долната част.

Пространството изглежда освежено с въвеждането им. Дори най-тъмните ъгли, където се намират вашите макраме закачалки, изглеждат по-ярки. И с целият този естетичен вид и бохемска атмосфера, тези артикули от макраме не се нуждаят от много място, което е идеално за малки апартаменти.

Бохо дом

Що се отнася до естетическият вид, малките плетени постелки ще седят доста симпатично във вашият дом.

Вариращи от цветя до звезди, кръгове и симетрични петоъгълници, подложките за чаши макраме ще са ценно допълнение към вашият бохемски дом. Привличащи окото и практични.

На всичкото отгоре, подложката за чай от макраме може да се използва по много различни начини. Може да служи като подложка за чаша или чиния. Можете да поставите саксийно цвете върху едно от тези завързани творения.

Макраме Декорация за стена

Бохо ловец на сънища, Макраме Дървото на живота, Макраме Мандала

Стените са друга област, където можете да проявите творчество с макраме. В бохемски дом, предметите от макраме заменят стандартните стенни картини в рамка. Занаятът с макраме е щедро изложен тук, често в сложна композиция от няколко части.

Дизайнът на стенното изкуство макраме няма ограничения. Тук можете да избирате от прости макраме мандали, персонализирани макраме ловци на сънища, различни аранжировки на листа или детайлни макраме дървета на живота. С цялата си сложност и вариации, последният може да бъде централна част от вашата бохо всекидневна.

Въжена украса за буркани за макраме

Въжената украса за буркани с макраме се прави лесно. Украсените буркани могат да се използват за различни цели. Поставянето на чаена свещ вътре в буркана, увит в изтънчен воал от макраме, е определено най-популярната употреба. Меката светлина на свещта преминава през сложните шарки на макрамето, създавайки различни форми на сенки.В зависимост от големината на буркана, може да го използвате като ваза за сухи цветя. Двата компонента се допълват взаимно и са най-добрият пример за семпъл декор в бохо стил.

Макраме Фенер

За любителите на бохемския стил, издигнете ентусиазма си към окачени декоративни елементи от макраме на ново ниво. Вместо просто да поставите вашите бохо свещници на маса или рафт, трансформирайте ги във висящи макраме фенери. Поставете любимата си свещ вътре и се насладете на меката светлина, осветяваща стаята отгоре.

Закачалка за шапки от Макраме

Организирайте всичките си шапки с бохемска закачалка. Една от тези закачалки за макраме може да побере две или повече шапки. Подреден вертикално, той не заема много място на стената ви, но моментално освобождава допълнително място в гардероба ви. По подобен начин можете да използвате тази закачалка за макраме, за да покажете вашата китара или други предмети, които трябва да бъдат изложени.

Макраме хамак и макраме люлка

Семпли и изискани, те са олицетворение на бохемският стил и могат да се използват във всяка къща.

Времето, когато макраме хамаците символизираха луксозен начин на живот, отмина. Днес всеки може да направи или купи някое от тези изобретения, произхождащи от Централна Америка и да му се наслади.

Плаващ рафт макраме

Плаващият рафт от макраме изисква малко работа, ако го направите сами. Но резултатът ще ви постави направо в лигата на експертите в бохемският стил. Този шедьовър на макрамето е толкова универсален, колкото и останалите елементи в този списък. Можете да използвате различни модели за плетене, да ги направите прости с един слой или толкова сложни като рафт на три нива.

Макраме пътека за маса

Един надвиснал плъзгач, прикрива всички драскотини (имаме много от тях) на вашата маса, като същевременно украсява хола ви в най-добрите традиции на бохо стилът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest