Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Стилни идеи за пролетно освежаване на дома без ремонт

Стилни идеи за пролетно освежаване на дома без ремонт

Стилни идеи за пролетно освежаване на дома без ремонт

Навярно на повечето от нас буквално ни призлява, когато в съзнанието ни изникне идеята за ремонт на дома. Да ремонтираме жилището си е свързано с безброй лични ангажименти, с разправии с майстори, с почистване след тяхната дейност, с обикаляне по магазини, харчене на пари, които рядко сме предвидили в бюджета си и с какво ли още не. Вместо да сме обзети от творческа еуфория, по-скоро ни обзема ужас от това, което ни предстои.

Дори и т. нар. козметични ремонти, като пребоядисване на тавани и стени, не ни се струват привлекателно решение. Същевременно пролетта почуква на вратата ни и сме наясно, че подобно на природата, която се пробужда за нов живот, така трябва и ние да пробудим жилището си и да го освежим.

Ето няколко стилни идеи за пролетно освежаване на дома без особени ремонтни дейности.

Обърнете внимание на стените

При самото споменаване на стени сигурно вече ви призлява, защото предполагате, че говорим за махане на тапети или цялостно пребоядисване. Не, както се разбрахме в началото, ще споделим с вас само идеи, които не налагат цялостен ремонт. Спокойно обаче можете да пребоядисате само една стена във всекидневната или стените на спалнята си, като добавите нов цвят в жилището си.

По същия начин можете да внесете пролетно настроение в дома си, ако положите цветен тапет само върху една стена от помещението, което искате да обновите или пък използвате цветен фриз за контраст. Нищо сложно, цапащо или пък скъпо струващо, нали?

Текстил

Да смените завесите си може да изглежда прекалено сложно, особено що касае баснословните цени на завесите и пердетата. Ще ви напомним обаче, че пердета и завеси се продават и в магазините за дрехи втора употреба, а дори и да имате скрупули по отношение на закупуването на дрехи втора употреба, това не би трябвало да ви спре да си закупите пердета или завеси от подобен магазин. Изборът е голям, цените са смешни и старото за някого перде може да се превърне в ново за вас. Освен завеси, може да смените и покривките с пролетни такива. Това дава много свежо усещане.

Стилни идеи за пролетно освежаване на дома без ремонт

Обърнете внимание и на подовите настилки. Дайте старият си килим на почистване или разкрасете дома си с нов. Предлагат се и всякакви малки и свежи килимчета и черги, които можете да разпръснете из дома си.

Осветление

Не е ли време да замените старите си лампи с нови? Осветлението ни е необходимо не само от практична гледна точка, но е и важна част от интериора ни. Можете да внесете и доза пролетна романтика ако го допълните с няколко красиви свещника или ароматни лампи.

Пролетна декорация

Можете да внесете нов живот на поостарелите си мебели като ги покриете със свежи кувертюри и покривала. Декоративните възглавнички, независимо дали са предназначени за дивана или леглото ви също вдъхват нов живот на мебелите. Все пак е пролет и всичко трябва да бъде събудено за нов живот, нали?

Художествено оформление

Можете да придадете изцяло нов пролетен вид на жилището си, ако замените старите картини с нови. В по-ярки и наситени цветове. Не мислете само и единствено за картините. Можете да се сдобиете с цветни художествени пана, да поставите нови статуетки по рафтовете си или пък да развържете джоба си за някоя нова ваза или фруктиера във флорални мотиви.

Пролетни растения в дома

Стилни идеи за пролетно освежаване на дома без ремонт

Нищо друго няма да внесе пролетно настроение в дома ви по-добре от растителността. В магазините за цветя се продават всякакви растения, с които бихте могли да разкрасите жилището си. Сред най-непретенциозните стайни цветя са Сциндапус, Аспидистра, Хлорофитум, Красула и Колеус. В случай, че държите и те да са цъфтящи, то тогава заложете на Антуриум, Бегония, Каланхое или Хибискус.

Да не забравяме, че вече идва време и за засаждане на балконските и градинските растения, за да могат да ви радват с красивите си цветове от ранна пролет (стига да сте сигурни, че вече няма да има минусови температури) до късна есен. Както е казал Епикур „ Винаги имай в библиотеката си нова книга, в избата – пълно буре, в градината – свежо цвете.“

Вижте също свежи идеи за великденски украси на дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest