Ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Важни грижи за момината сълза

Важни грижи за момината сълза

Важни грижи за момината сълза

Момината сълза е горско растение с привлекателни зелени листа и малки бели или розови цветове с форма на камбанки. Това красиво нискорастящо растение (10 до 15 сантиметра височина) е много разпространено и се появява година след година в края на пролетта. Родът Convallaria включва един вид – C. majalis.

Известно е, че момината сълза е много агресивен вид. Садете с повишено внимание! Всички части на растението, включително плодовете, са отровни за хората и животните.

Цветовете на момината сълза са с форма на камбанка и се появяват като грозд от едната страна на безлистно стъбло и траят около три седмици. Листата са разположени в основата на растението. Деликатните бели или нежно розови цветове са много ароматни.

Кога да засадите момината сълза

Цветята на момината сълза (Convallaria majalis) се засаждат най-често през есента. Тогава продължителните периоди на хладно време позволяват развитието на здрава коренова система. Подходящ период на латентност през зимата също ще бъде необходим, за да се гарантира, че новите насаждения могат да започнат да се развиват бързо през следващата пролет.

Къде да засадите момината сълза

Въпреки че момината сълза обикновено се счита за доста адаптивна, растението има някои специфични нужди. Сред тях е способността да се разпространява в градината, понякога ставайки инвазивна. Засаждането на момина сълза трябва да се извършва внимателно, тъй като начинът, по който тя може да се размножава, може да стане доста проблематичен. Поради тази причина опитни производители често избират да отглеждат момината сълза в саксии, а не в градината.

Момина сълза
Снимка: happynut/ pixabay.com

Изисквания за вода и светлина на момината сълза

Момината сълза ще расте най-добре в лехи, които остават постоянно влажни през целия вегетационен период. Макар и рядко, растенията може да изискват допълнително поливане, когато условията са особено сухи. Използването на мулч е чудесен начин да помогнете за задържане на влагата и да поддържате кореновата система на растението хладна през най-горещите части на лятото. Момината сълза вирее в сенчести лехи, които получават пъстра светлина. Това прави ароматното растение добър избор за растеж под дървета или в сянката на градински постройки като беседки.

Как да размножаваме момината сълза

Размножаването и разделянето играят основна роля в грижата за момината сълза. Въпреки че общите грижи за момината сълза са минимални, начинът ѝ на разпространение изисква рутинна грижа. Тъй като растенията растат и образуват гъсти колонии, опитните градинари може да открият, че производството на цветя е намаляло значително с течение на времето. Когато това се случи, растенията ще трябва да бъдат изкопани и разделени.

Момината сълза се размножава чрез производството на малки подземни коренища. Тези корени могат да бъдат отделени и след това върнати обратно в почвата. Ноември или декември е идеалното време за разделяне.

Отглеждане на момина сълза
Снимка: Gab-Rysia/ pixabay.com

Проблеми, вредители и болести при момините сълзи

Момината сълза рядко има сериозни проблеми с насекомите. Често срещани вредители като листни въшки или акари все пак могат да нападнат растенията. Повечето зарази обаче могат лесно да бъдат лекувани с обикновени пестициди за градински растения.

Момината сълза отровна ли е?

Макар и красиви, всички части на момината сълза са изключително токсични. Тези, които се надяват да отглеждат момина сълза в двора и градината си, трябва да бъдат особено внимателни около деца и домашни любимци, тъй като поглъщането на растението може да причини голяма вреда и дори смърт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest