ezine.bg»Статии»Любопитно»Смехът носи щастие на Нова година

Смехът носи щастие на Нова година

Нина НордНина Норд
Джедай
2k385
Смехът носи щастие на Нова година
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
Качество без компромис:
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
29.00 лв.
Виж ››

Нова година в Русия дълго време се празнувала в началото на есента – първи септември. Децата и възрастните се обличали в кожи на животни и обикаляли къщите, за да пръскат зърно по пода за пожелание за берекет.

През 1700 година с указ на цар Петър Първи била издадена заповед всички да празнуват на първи януари и да се палят огньове. В Шотландия се палят бъчви, пълни със смола, и се търкалят по улиците, за да се освети пътят на Новата година.

В Италия се смята, че Новата година трябва да започне, след като човек се освободи от всичко стари. Затова много италианци просто изхвърлят непотребните вещи направо от прозорците си.

За италианците е много важно кой ще е първият човек, който ще срещнат на първи януари. Ако това е гърбав човек, при това много стар, годината ще бъде много щастлива.

Смехът носи щастие на Нова година

В Англия камбаните се завиват с одеяла и в полунощ на 31 декември те шептят, а не звънят, защото одеялата им пречат. След това камбаните се събличат, за а могат да звънят с пълна сила.

Докато звънят камбаните, влюбените англичани трябва да се целунат под клонче имел, за да не се разделят през цялата следваща година. В Лондон през 1843 година била създадена и първата новогодишна картичка.

В Румъния се приготвят малки сладкиши, в които се крият новогодишни изненади. Ако откриете в сладкиша си монетка или пръстен, това е знак, че Новата година ще ви донесе късмет и щастие.

В Монголия на Нова година през нощта се провеждат спортни състезания, където всеки може да демонстрира своята пъргавина и сила. Традицията при много народи да се крещи и да се свири с различни свирки точно в полунощ произлиза от езическите времена, когато по този начин са били изгонвани злите духове.

Японците смятат, че в първите няколко секунди на Новата година трябва всеки задължително да се смее – това носи голям късмет. В Япония камбаните звънят 108 пъти в новогодишната нощ.

Според древно поверие всеки удар убива един от човешките пороци. Според японците те са само шест – алчност, глупост, злоба, лекомислие, нерешителност и завист, но всеки от тях има по осемнадесет различни нюанса.

Японският дядо Мраз се нарича Сегацу сан – господин Нова година. Когато вече Новата година е настъпила и изгрява слънцето, японците излизат навън, за да посрещнат изгрева и да поздравят приятелите си с настъпването на новата година, както и да си разменят подаръци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest