ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Успешно общуване в семейството...Как?

Успешно общуване в семейството...Как?

РалицаРалица
Новак
15837
Семейство
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части-14%
Качество без компромис:
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
59.00 лв.
50.74 лв.
Виж ››

За да съществува истинска комуникация е необходимо да има изградени приоритети. Ако всички членове на семейството ви постоянно бързат за някъде и сякаш само се разминавате в кухнята, то тогава общуването ви страда, а вие чувствате, че губите връзката с любимия и децата. Поспрете за малко с вашите лични задължения и се опитайте да откриете тези неща, които всички ще можете да правите заедно, за да се осъществи истинска семейна комуникация.

Настоявайте на семейното хранене

Понякога може да не изглежда вярно, но вие определяте графика си, а не той вас. Направете така, че задължително всички да вечеряте заедно поне 4 пъти в седмицата, независимо от страничните ангажименти. Издигнете семейното хранене в приоритет номер едно. Изключете телевизора, докато хапвате.

Определете индивидуално време за всеки

„Откъснете си“ си по малко време за всяко дете през седмицата. Индивидуалното общуване може да бъде кратко, например ½ час, но се погрижете никой да не ви прекъсва, докато сте с детето. Така то ще знае, че притежава изцяло вашето внимание и ще започне да се държи по-отворено към вас. Срещите с партньора също са важни. Намерете кой да гледа децата веднъж на две седмици и излезте навън – само вие двамата, говорете си, отпуснете се.

Използвайте пълноценно времето, прекарано в колата

Ако все още сте на етап, в който карате децата си на различни спортове или занимания, използвайте пълноценно времето, прекарано с тях зад волана. Не пускайте силна музика и не им позволавайте да играят на видео игри през целия път. Използвайте времето, за да ги въвлечете в разговор, или просто заедно играйте на някакви по-лесни игри на думи например. По тази начин ще се почуствате по-свързани един към друг.

Успешно общуване в семейството...Как?

Направете семейните традиции важни

Ако вече сте изградили някакви семейни традиции, не позволявайте те да бъдат забравени или пренебрегнати. Ако чувствате, че нещо не достига, помолете децата си да дадат свежи идеи за неща, които да правите всички заедно и които да чакате с нетърпение. Традиции могат да бъдат дори неделното семейно каране на колело или редовната кино вечер.

Очаквайте уважение и засвидетелствайте такова

Едно от най-трудните неща в семейната комуникация се крие във факта, че всички толкова добре се познавате, че понякога е трудно да се отнасяте с уважение един към друг, както да спазвате личното си пространство. Но преди да се отнесете остро или саркастично към някакво искане на детето или любимия се замислете дали бихте реагирали така на чуждо дете или възрастен. Най-вече - членовете на семейството ви са най-достойни от всички да усещат, че получават вашето уважение. В замяна нека бъде ясно на вашия партньор и деца, че вие също не по-малко заслужавате тяхното уважение и внимание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest