ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Болка в лявата ръка е предвестник на инфаркт

Болка в лявата ръка е предвестник на инфаркт

Нина НордНина Норд
Джедай
2k391
Болка в лявата ръка е предвестник на инфаркт

Инфарктът е смърт на участък на сърдечния мускул в резултат на остър и рязък дисбаланс между нуждата от кислород на миокарда и доставката му. Инфарктът много често води до смърт.

Риск от инфаркт застрашава пушачите, хората, които имат родители със сърдечно-съдови заболявания, болните от диабет, както и тези, които водят слабоподвижен начин на живот.

Стресът също води до инфаркт. Признаците, че човек е получил инфаркт, са болка в гърдите повече от двадесет минути. Тя се усеща и във вътрешната част на лявата ръка с усещания като боцкане в пръстите и китките.

Болката може да се усети и в рамото, шията, челюстта, под лопатката, предимно отляво. Напоследък се забелязва спад на възрастта на инфаркта – той покосява и хора в началото на тридесетте години.

При инфаркт болката е ужасно силна. Някои я описват като стискане на гръдния кош или притискане с нещо много тежко върху гърдите. Болката възниква внезапно, често през нощта или сутринта.

Болката се развива вълнообразно, като ту намалява, ту се увеличава. Ако болката възникне при физически усилия, веднага ги прекратете и седнете удобно.

Ако болката е възникнала при легнало състояние, изправете се и седнете удобно. Осигурете си приток на свеж въздух. Отворете прозореца и разкопчайте тесните дрехи.

Дори болката да премине, извикайте бърза помощ. Ако внезапно се почувствате много по-добре, посетете в най-близко време кардиолог, защото може да сте изкарали микроинфаркт.

Често той е не по-малко опасен от инфаркта, но хората обикновено пренебрегват сигналите на организма. Поне веднъж в годината ходете профилактично на кардиологичен преглед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest