ezine.bg»Статии»Здраве»Какво трябва да знаете за хомеопатията

Какво трябва да знаете за хомеопатията

Какво трябва да знаете за хомеопатията
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Хомеопатията представлява систематичен метод за мощно стимулиране на жизнените сили на тялото с цел да се излекува болестта. Основава се на няколко прости, но важни принципи на природата, които са противоположни на общоприетите схващания.

Хомеопатия е дума с гръцки произход - omeos означава "подобен", а pathos - "страдание". Следователно хомеопатия означава "да се лекува с нещо, което причинява ефект, подобен на страданието".

С други думи, ако пациент кашля, той ще получи медикамент, който би накарал здрав човек да се разкашля. Погрешно би било хомеопатията да се идентифицира с фитотерапията или с други алтернативни методи на лечение.

Тя стои на здрава научна основа и използва методи, при които с индивидуално подбрани хомеопатични лекарства се стимулират естествените оздравителни реакции на самия организъм.

Пациентът има нужда само от едно определено лекарство на даден етап от неговото заболяване и от никакво друго. Докато не бъде открито точното лекарство, той няма да се излекува, в най-добрия случай състоянието му временно ще се облекчи.

Важен отличителен белег на хомеопатията спрямо официалната медицина е, че тя е холистичен метод. А това означава, че човешкият организъм се разглежда като една цялостна, взаимосвързана система и диагнозата се поставя спрямо съвкупността от симптоми.

И тъй като всеки един организъм е строго индивидуален, важна е неговата реакция към болестотворния агент на емоционално, психическо или физическо равнище.

Хомеопатите твърдят, че съществува само една болест - разстройство на жизнената енергия. Именно тази дисхармония се изразява в различни оплаквания на различни нива в организма. А самите оплаквания зависят от вродената предразположеност на всеки отделен човек към определени заболявания. От което твърдение следва, че болестта протича по различен начин при отделните индивиди.

Лечението трябва да се извършва със субстанция, вземана от болния в много ниска концентрация. Приемът на лекарството не се повтаря, докато ефектът от първата доза не бъде изчерпан.

Хомеопатичните лекарства се приготвят по строго определен научен метод с изцяло естествени съставки с растителен, животински или минерален произход. Тези медикаменти са световно признати, като много често наричат хомеопатията "нежна медицина".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest