Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Забранени храни при уртикария

Забранени храни при уртикария

Вредни храни при уртикария

Управлението на уртикарията, включително и на студовата уртикария, може да бъде предизвикателство, особено когато става въпрос за идентифициране и избягване на определени храни. Добре планираната диета може да изиграе значителна роля за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите на уртикария.

Уртикарията се характеризира с червени, сърбящи рани по кожата, които могат да варират по размер и форма. Тези рани често се предизвикват от алергени, стрес, инфекции или други фактори, включително определени храни. Идентифицирането и избягването на определени храни е от решаващо значение за ефективното управление на уртикарията.

Храни, които предизвикват уртикария

Известно е, че някои храни предизвикват уртикария при чувствителни хора със заболявания. Обичайните храни, задействащи заболяването, включват:

Богати на хистамин храни

Хистаминът е съединение, участващо в имунния отговор на организма, и консумацията на храни с високо съдържание на хистамин може да изостри симптомите на уртикария. Храните, богати на хистамин, включват:

- Отлежали сирена: пармезан, синьо сирене и гауда.

- Преработени меса: салам, пеперони и шунка.

- Ферментирали храни: кисело зеле, кимчи и кисело мляко.

- Алкохолни напитки: бира, вино и шампанско.

Консерванти

Колбаси

Изкуствените добавки и консерванти също могат да предизвикат уртикария. Често срещаните виновници включват:

- Изкуствени оцветители: като тартразин.

- Консерванти: като сулфити, бензоати и нитрати.

- Подобрители на вкуса: включително мононатриев глутамат.

Специфични алергени

Някои храни могат да предизвикат алергични реакции, водещи до уртикария. Тези алергени варират от човек на човек, но често включват:

- Морски дарове: миди, скариди, раци и омари.

- Ядки: фъстъци, бадеми и кашу.

- Млечни продукти: мляко, сирене и масло.

- Яйца: както белтъци, така и жълтъци.

Подходяща диета при уртикария

Уртикария

Детоксикиращата диета при уртикария може да помогне за елиминирането на потенциалните задействания от вашата система и да идентифицира храните, които може да причиняват обостряне на уртикария. Ето няколко стъпки, които трябва да следвате:

Фаза на елиминиране

Премахнете обичайните алергени и богатите на хистамин храни от вашата диета за няколко седмици. Съсредоточете се върху прости, цели храни като:

- Плодове: ябълки, круши и горски плодове.

- Зеленчуци: моркови, броколи и листни зеленчуци.

- Постни протеини: пилешко, пуешко и тофу.

- Зърнени храни: ориз, киноа и овес.

Фаза на повторно въвеждане

Постепенно въвеждайте отново елиминираните храни при уртикария една по една, като оставяте няколко дни между всяка нова храна. Наблюдавайте внимателно реакциите на тялото си, за да идентифицирате всякакви задействания.

Хидратация

Билков чай

Пийте много вода, за да помогнете за изхвърлянето на токсините и да поддържате хидратация. Билковите чайове като лайка и мента също могат да бъдат успокояващи.

Хранителни добавки

Помислете за добавки, които поддържат здравето на кожата и намаляват възпалението, като например:

- Витамин C: Помага за намаляване на нивата на хистамин.

- Кверцетин: естествен антихистамин, открит в ябълките и лука.

- Пробиотици: Поддържа здравето на червата, което може да повлияе на имунния отговор.

Храни, които трябва да се избягват при уртикария

За да управлявате ефективно уртикарията, е важно да избягвате храни, за които е известно, че предизвикват или влошават симптомите. Те включват:

Пикантни храни

Пикантните храни могат да повишат телесната температура и да предизвикат освобождаване на хистамин, влошавайки симптомите на уртикария. Избягвайте храни като лют червен пипер, лют сос и пикантно къри.

Кофеинови напитки

Кафе

Кофеинът може да стимулира освобождаването на хистамин и други химикали, които предизвикват уртикария. Ограничете консумацията на кафе, чай и енергийни напитки.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове, като портокали, лимони и грейпфрути, съдържат високи нива на хистамин и могат да предизвикат уртикария при някои индивиди.

Домати

Доматите и продуктите на базата на домати могат да бъдат проблематични храни при уртикария поради високото си съдържание на хистамин. Избягвайте пресни домати, кетчуп и доматени сосове.

Преработени и бързи храни

Тези храни често съдържат добавки, консерванти и високи нива на хистамин. Изберете домашно приготвени ястия с пресни съставки, за да намалите риска от отключване на уртикария.

Ако този проблем тревожи и вас, научете повече за лечението на уртикария с хомеопатия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest